Doelin ydinvoimala. Kuva: Koen Vereeken

Belgian ydinturvaviranomainen Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) löysi jotain poikkeavaa tutkiessaan Doelin ydinvoimalan kolmosreaktorin toimintaa puolentoista vuoden välein tehtävässä rutiinitarkastuksessa: reaktoria suojaavaan teräksiseen paineastiaan näytti ilmestyneen pieniä halkeamia.

FANC määräsi voimalan omistajan tekemään lisätutkimuksia, jotka alkoivat 16. heinäkuuta. Tähän mennessä saatujen tietojen mukaan halkeamat saattavat olla vakava uhka voimalan toiminnalle ja reaktori on poissa käytöstä ainakin elokuun loppuun asti. Koko paineastiaa ei voi korvata purkamatta reaktoria ja paineastian korjaus on todennäköisesti mahdotonta. Mikäli paineastia todella on halkeillut, eikä Doelin ydinvoimalan omistava GDF-Suez -yhtiö keksi tilanteeseen yllättävää korjausta, reaktoria ei voida enää käyttää lainkaan.

Valitettavasti Doelin ydinvoimalan paineastian rakentanut hollantilainen Rotterdamsche Droogdok Maatschappi on rakentanut vastaavat paineastiat useaan muuhunkin käytössä olevaan reaktoriin. Näistä Suomesta katsoen lähin on Ruotsin länsirannikon Ringhalsin voimalan kakkosreaktori. EU on jo pyytänyt jäsenmaitaan tutkimaan vastaavien paineastioiden kestävyyden.

Mikäli kyseessä on tyyppivika, eikä korjausta löydetä, eri puolilla maailmaa sijaitsevat voimalat voidaan joutua sulkemaan heti. Erityisen turhauttavaa on, että Doelin ongelmat eivät olleet jo aiemmin paljastuneet Fukushiman katastrofin vuoksi aloitetuissa testeissä.

Doelin tapaus herättää paljon ajattelemisen aiheita. Mitä olisi tapahtunut, jos uudenlaisia testikäytäntöjä ei olisi otettu käyttöön juuri nyt? Jos kaikki vastaavat paineastiat on poistettava välittömästi käytöstä, miten niiden tuotanto korvataan? Entä voiko EU:n ydinvoimaloiden stressitestien muihinkaan osiin luottaa?