Greenpeacen aktivistit pystyttivät tuulimyllyn Durbanissa YK:n ilmastokokouksen alkaessa muistutukseksi maailman johtajille, että ihmiskunnan on irtauduttava riippuvuudestaan fossiilisiin polttoaineisiin.

 

Suuri osa Durbanin ilmastokokoukseen liittyvästä kirjoittelusta on korostanut vaikeuksia ja matalia odotuksia. Se ei kuitenkaan onneksi ole koko totuus ilmastonmuutoksen torjunnasta. Tiesitkö esimerkiksi sen, että amerikkalaiset kansalaisliikkeet ovat pysäyttäneet yli 150 hiilivoimalan rakentamisen?

Yhdysvallat on ristiriitainen maa. Republikaaninen puolue lienee vaikutusvaltaisin taho maailmassa, jonka johtavaksi linjaksi on muodostunut ilmastonmuutoksen kieltäminen. Öljy-yhtiöt ja Kochin veljekset ovat onnistuneet ostamaan ylimmät päättäjät siinä määrin, että parasta mitä Yhdysvallat voisi Durbanissa tehdä, olisi sivuun vetäytyminen.

Paikallistasolla on kuitenkin toisin.

Ted Nacen kirja Climate Hope kertoo ruohonjuuritason vastarinnasta, joka on viiden viime vuoden aikana kyennyt pysäyttämään yli 150 hiilivoimalahanketta ympäri Yhdysvaltoja. Nace kirjoittaa sellaisista ihmisistä kuin rikosoikeuden konsultti Nancy LaPlaca ja sellaisista ryhmistä kuin CAMP – Citizens Against the Mesaba Project

Nancy LaPlaca päätyi tavanomaisten asiakkaidensa seuraan osallistuttuaan hiilivoimaloita vastustavaan mielenosoitukseen denveriläisessä hotellissa. LaPlacan ryhmä Coloradoans for Clean Energy on yksi sadoista hiilivoimaa vastustavista paikallisista ryhmistä. Ehkä tämä osaltaan selittää, että kansalaismielipide ilmastonmuutoksesta on Yhdysvalloissa liikahtanut parin viime vuoden aikana 10 prosenttia tieteen konsensuksen suuntaan.

Kaikkein suurin voitto tälle fossiilikriittiselle liikkeelle oli kuitenkin Keystone XL -öljyhiekkaputken kaataminen marraskuussa. Öljyhiekasta peräisin oleva öljy aiheuttaa paljon tavanomaista öljyä enemmän päästöjä. Nyt Tar Sands Action -verkosto on pistämässä hynttyitä yhteen 350.orgin kanssa laajan amerikkalaisen ilmastoliikkeen luomiseksi.