Greenpeacen globaali metsäkampanja on kahden vuosikymmenen ajan perustunut siihen, että tosiasiat lyödään tarvittaessa pöytään metsäyhtiöiden eteen. Metsätuhosta tuotteita ostavien yritysten painostaminen on tuloksellista. Sillä on saatu aikaan esimerkiksi Great Bear Rainforestin suojelu Kanadassa ja pysäytetty toistaiseksi Brasilian Amazonasin sademetsien hävitys soijanviljelyn ja karjatalouden tieltä. Indonesian metsätuhoa hidastavaa ja estävää lainsäädäntöä ja linjauksia maan sisä- ja ulkopuolella. Sekä paljon muuta sääntelyä, suojelupäätöksiä ja askeleita jotka säästävät maailman metsiä hävitykseltä ja ahneudelta.Greenpeacen pohjoisten havumetsien kampanja – Save The Great Northern Forest – aloitettiin viime vuoden lopulla. Ne metsäyhtiöt ja heidän asiakkaansa jotka ostavat puuta pohjoisten metsien hävityksestä saavat varautua siihen, että koputtelemme kohta heidän ovillaan ja vaadimme toimia.

Maaliskuun alussa julkaisimme perusteellisen tutkimusraportin viimeisten jäljelläolevien koskemattomien metsämassiivien – Intact Forest Landscapes, yli 50 000 hehtaarin yhtenäiset luonnontilaisen metsäerämaat – tuhosta Arkangelin alueella Luoteis-Venäjällä. Raportti nimesi monia aluetta hakkaavien metsäyhtiöiden ja tehtaiden asiakkaita. Niiden kaikkien toiminta on FSC- sertifioitua.

Kuukausi Eye on the Taiga- raportin julkaisun jälkeen Venäjän FSC julkaisi vastineen raporttiimme. Vaikka FSC ei yksiselitteisesti ole samaa mieltä kanssamme siitä että Arkangelin alueen IFL- metsien hakkuut on kokonaan lopetettava, FSC sentään näyttäisi tunnustavat että tarvitaan siirtymä pois nykykäytännöstä, jossa nämä arvokkaat ikimetsät hakataan kaivosteollisuuden toimintaa muistuttavalla tavalla (kun metsäyhtiöt ovat hakanneet kaiken irtisaatavissa olevan puun alueeltaan, ne siirtyvät tekemään saman seuraavalle, ilman mitään pitkän aikavälin metsänhoidon suunnitelmaa).

Johtopäätöksissään Venäjän FSC totesi, että Arkangelissa hakkaavien FSC- sertifioitujen yritysten asiakkaat voisivat painostaa hakkaajia jotta hakkuuyhtiöt saadaan muuttamaan toimintaansa ja Dvinskyn metsiensuojelualue saadaan perustettua.

Jo ennen raportin julkaisua Greenpeacen kampanjavastaavat ympäri Eurooppaa olivat olleet yhteydessä raportissa nimettyihin asiakkaisiin ja vaatineet välittömiä toimia. Mutta tähän päivään mennessä vastaukset ovat olleet vaihtelevia – esimerkiksi Arctic Paperin kuolemanhiljaisuudesta mitäänsanomattomaan ”meillä on ympäristöpolitiikka jonka mukaan hankimme kestävästi tuotettua paperia”- tyyliseen vastaukseen (Smurfit Kappa). On myös yhtiöitä (StoraEnso, SCA ja Nestlé), jotka ovat ottaneet aktiivisen otteen ongelmien selvittelyyn juuri niinkuin Venäjän FSC ehdotti.

Mutta tämä ei riitä. Lisää painetta asiakkaiden suunnasta tarvitaan Pomor Timberin, Titanin ja Arkhangelsk Pulp & Paperin (APPM) suuntaan, jotta Dvinskyn metsiensuojelualue saadaan perustettua. Jotta suojelualue saadaan perustettua vuoden 2017 loppuun mennessä  - tämä vuosi on Venäjällä virallinen ”Luonnonsuojelualueiden ja ekologian vuosi” – yhtiöiden on säännösten  mukaan ilmoitettava viimeistään kesäkuun loppuun mennessä muodollinen hyväksyntänsä suojelualueen perustamiselle. Aika on siis loppumassa.