Greenpeace julkaisi viime viikolla EU:ta koskevan Energiavallankumous-raportin, jossa osoitettiin EU:lle tie uusiutuvaan energiantuotantoon pohjautuvaan energiasysteemiin. Tällä hetkellä Euroopassa tuotetaan uusiutuvilla 12,5% energiasta ja,  kiitos EU:n uusiutuvan energian tavoitteiden, uusiutuvien osuus tulee nousemaan 20% vuoteen 2020 mennessä. Greenpeacen raportin mukaan uusiutuvien osuus on mahdollista nostaa 40% vuoteen 2030 ja 90% vuoteen 2050 mennessä.

Uusiutuvat ovat tällä hetkellä nopeimmin kasvava energialähde Euroopassa. Raportin mukaan Eurooppaan on mahdollista synnyttää lähes puoli miljoonaa uutta energia-alan työpaikkaa, mikäli EU priorisoi uusiutuviin perustuvan energiajärjestelmän luomisen ja energiatehokkuuden parantamisen todelliseksi poliittiseksi tahtotilakseen.

Taloudellisessa taantumassa kieriskelevässä Euroopassa yleinen syy vastustaa energiajärjestelmän uudistamista on rahan puute. Perustelu ei kuitenkaan ole looginen tai missään muodossa älyllinen. Koska eurooppalainen, fossiilisiin polttoaineisiin pitkälle perustuva energiajärjestelmä nojaa suurelta osin tuontienergiaan, ovat energiajärjestelmän kustannukset huomaavia. Viime vuosina esimerkiksi öljyn hinta on ollut voimakkaalla kasvu-uralla eikä asiantuntijoiden mukaan ole odotettavissa, että hinta laskisi tasolle, jossa se vielä muutamia vuosia sitten oli. Kustannusten mittakaavaa kuvaa se, että jokainen 1 euron nousu öljyn hinnassa nostaa Euroopan öljytuotteisiin käyttämää summaa 400 miljoonalla eurolla kuukaudessa. Investoinnit uusiutuvaan energiaan perustuvaan energiajärjestelmään ja esimerkiksi energiatehokkaampiin autoihin siirtymisessä siis maksaisivat itsensä takaisin hyvin nopeasti fossiilisista polttoaineista saadun kustannussäästön avulla. Greenpeacen arvion mukaan säästö olisi kaksinkertainen verrattuna vaadittaviin investointeihin vuoteen 2050 mennessä.

Kyseessä ei ole pelkästään ”hippien tekemä laskema”, vaan fossiilisen tuontienergian hintaan on kiinnittänyt huomiota myös elinkeinoministeri Häkämies. Häkämiehen mukaan yli kolmannes Suomen vaihtotaseen heikentymisestä vuosina 2001-2011 johtuu tuontienergiasta. Nykyisellä energiapaletilla vaihtotase ei Suomessa tule kestämään öljyn hinnan jatkuvaa nousua. Vaikka energiapolitiikka ei yksin pystykään ratkaisemaan vaihtotaseongelmaa, on ilman energiapoliittisia toimia tasetta vaikea saada oikenemaan.

Energiavallankumous on paitsi välttämätön, myös kannattava. Sen lisäksi, että voimme hidastaa ilmastonmuutoksen etenemistä, pysäyttää Arktiksen sulamisen ja säilyttää maapallon elinkelpoisena, pystymme parantamaan taloutta ja työllisyyttä. Ei siis mikään huono diili.

Energiavallankumous tarvitsee toteutuakseen kuitenkin vahvaa poliittista tahtoa. Ensitöikseen EU:n onkin asetettava sitova tavoite uusiutuvan energian lisäämiseksi 45% vuoteen 2030 mennessä. Autojen energiatehokkuutta on edelleen parannettava ja fossiilisen energian ja ydinvoiman tuista on luovuttava. Muutos on väistämättä tehtävä jos maailma halutaan säilyttää elinkelpoisena. Näin ollen ei ole perusteltua takertua kynsin ja hampain vanhaan tapaan tuottaa energiaa. Ainut järkevä tapa toimia on ryhtyä määrätietoisesti suuntaamaan kaikki uudet energiainvestoinnit uusiutuvaan energiaan perustuvaan järjestelmään. Tätä tarkoittaa Energiavallankumous.

PS. Tervetuloa kuulemaan energivallankumouksesta lisää Huomisen energiasta seminaariin Helsinkiin 12.11.2012. Paikalla muun muassa Greenpeacen "energiaguru" ja energiavallankumouksen pääarkkitehti Sven Teske.