Yle kertoi perjantaina, että öljyalan keskusliitto on aloittelemassa biopolttoöljyn sekoittamista lämmitysöljyihin. Ensi vuonna tavoitteeksi on otettu 2% myytävästä ölystä, vuoteen 2016 mennessä peräti 10%.

Biopolttoaineet ovat pääosin tuontitavaraa. Suomessa sellaisia tuottaa Neste Oil, joka käyttää "bio"aineensa valmistukseen palmuöljyä. Eli pahentaa ilmastonmuutosta ja osallistuu Kaakkois-Aasian sademetsien hävittämiseen.

Öljyalan keskusliiton mukaan biopolttoöljyn ja tavallisen sekoitus on normaalia kalliimpaa. Sekin vielä. Haluaisitko sinä maksaa ylimääräistä ilmastonmuutoksen pahentamisesta ja sademetsien raiskaamisesta?

Öljyalan keskusliiton kannattaisi mieluummin ottaa mallia EU:n parlamentin ympäristövalionnasta, joka näkisi tavoitteen mieluummin 4%:ssa. Vielä parempi olisi luopua prosenttitavoitteista kokonaan ja keskittyä tutkimaan, löytyisikö sellaista biopolttoainetta, joka ei pahentaisi ilmastonmuutosta, ruokapulaa ja luonnon monimuotoisuuden tuhoutumista.

Radion ykkösaamussa kansanedustaja Oras Tynkkynen ennusti että öljylämmitys kyllä loppuu. Valitettavasti ehkä kuitenkin vasta 10-20 vuodessa.

Matti Liimatainen