Maailman ensimmäinen erä arktista öljyä on nyt matkalla Eurooppaan. Seuraa tankkerin matkaa reaaliajassa tällä sivulla.

Muistatko, mitä viime syksynä tapahtui? Syyskuun 18. 2013 Venäjän rannikkovartiosto pidätti 28 Greenpeacen aktivistia ja kaksi journalistia, jotka osoittivat rauhanomaisesti mieltä Gazprom-yhtiön öljynporausta vastaan Prirazlomnajan öljylautalla Petšoranmerellä. Kahden kuukauden tutkintavankeuden aikana aktivisteja syytettiin merirosvouksesta ja huliganismista. Voimakas paine ympäri maailman johti lopulta siihen, että aktivistit armahdettiin.

Juuri nyt Prirazlomnajalla porattu öljy on matkalla Eurooppaan Mikhail Ulyanov –tankkerin kyydissä. Greenpeace seuraa tankkerin matkaa – sinäkin voit seurata ensimmäisen arktisen öljylähetyksen etenemistä reaaliajassa tältä kartalta:

 

Greenpeace paljasti eilen sunnuntaina, että öljyn on ostanut ranskalainen energiayhtiö Total. Totalin toimitusjohtaja kertoi syyskuussa 2012 Financial Times -lehdessä, että arktisen öljynporauksen riskit ovat saaneet yhtiön luopumaan arktisista öljynporaushankkeista. Ilmeisesti riskit eivät Totalia niin haittaa, jos Gazprom huolehtii niistä.

Öljynporaus arktisilla merillä on vakava uhka herkälle luonnolle, ja öljyn polttaminen sekoittaa koko maailman ilmastojärjestelmän. Tästä huolimatta öljy-yhtiöt näkevät Arktiksen sulavassa jäässä lähinnä uuden liiketoimintamahdollisuuden, johon ne haluavat tarttua riskeistä piittaamatta.

 

Arktinen öljyhulluus ei parane itsestään, mutta me voimme parantaa sen. Viime vuonna saimme Arctic30:n vapaaksi – nyt on varmistettava, että järjetön öljynporaus arktisilla merillä loppuu. Meitä Arktiksen puolustajia on jo yli viisi miljoonaa. Arktis tarvitsee yhä apuamme.

Liity joukkoon allekirjoittamalla vetoomus!