Akiyo ja Shiori

Akiyo ja Shiori Suzuki. Kuva: Outi Immonen/Greenpeace

Akiyo Suzuki on tavallinen kolmen lapsen äiti Fukushiman kaupungista, Fukushiman prefektuurista. Apteekkarina työskentelevä Suzuki omistaa aviomiehensä kanssa asunnon Watarin lähiöstä ja eli viime vuoteen asti varsin tavallista japanilaisen perheen elämää. Sitten Sendain suuri maanjäristys perjantaina 11.3.2011 muutti Suzukien arjen selviytymiskamppailuksi.

Itse maanjäristys ei vahingoittanut Suzukien perhettä ja heidän talonsakin selvisi ehjänä mullistuksesta. Mutta pian maanjäristyksen jälkeen alkoi paljon pitempi katastrofi, joka lopulta hajotti Suzukien perheen.

Jäähdytysjärjestelmät pettivät Fukushima Daiichin ydinvoimalan käytössä olleilla reaktoreilla maanjäristyksen jälkeen ja kolme reaktorirakennusta räjähti myöhemmin. Radioaktiivisten aineiden päästöt lähiympäristöön kohosivat 15.3. korkeimmilleen, mutta jatkuvat edelleen ajoittaisina.

Suzukien talo sijaitsee 60 kilometrin päässä tuhoutuneesta ydinvoimalasta. Japanin hallituksen mukaan heillä ei olisi pitänyt olla mitään hätää.

Toisin kävi. Ennen Fukushiman ydinkatastrofia voimassa olleiden turvallisuusohjeiden mukaan Suzukien talo olisi pitänyt puhdistaa tai evakuoida välittömästi. Japanin hallitus kuitenkin kohotti onnettomuuden jälkeen taustasäteilyn turvarajan kaksikymmenkertaiseksi aiempaan verrattuna. Suzukit menettivät kaikki oikeutensa korvauksiin, eikä heillä ollut mahdollisuuksia saada mitään avustuksia edes lastensa lähettämiseksi pois saastuneelta alueelta.

Kun totuus tilanteesta alkoi paljastua, Suzukit päättivät lähettää 12-vuotiaan tyttärensä isovanhempiensa luo Hokkaidoon. Vanhin poika päätti itse jäädä, nuorin tytär oli viisivuotias ja vielä liian riippuvainen vanhemmistaan.

Kuten useimmat samalla alueella asuvat, Suzukitkin lakkasivat päästämästä nuorimmaistaan ulos. Fukushiman kaupungista on löydetty useita pahasti saastuneita alueita, vaikka koko kaupungin säteilytaso ei ylitäkään uutta 20 millisievertin turvarajaa. Viimeksi viime viikolla eräästä autotallista Fukushiman kaupungista mitattiin 613 millisievertin vuotuinen säteilyannos.

Kukaan ei ole ehtinyt kartoittaa koko kaupunkia tai merkitä saastuneita alueita ja siksi vanhemmat eivät uskalla antaa lapsiensa leikkiä vapaasti ulkona.

Menetetty maa -näyttely avajaiset Oulussa 9.3.2012

Menetetty maa -näyttely avajaiset Oulussa 9.3.2012. Kuva: Matti Snellman

Akiyo ja hänen tyttärensä vierailivat Greenpeacen kanssa Helsingissä 8.3. ja Oulussa avaamassa Menetetty maa –näyttelyn 9.3. Perheen epävarma tulevaisuus nosti tunteita sekä Suzukeissa että yleisössä.

12.3. Akiyo kertoi, että hänen poikansa on saanut opiskelupaikan Hokkaidolta, 800 km päästä Fukushimasta, ja loput perheestä häntä itseään lukuun ottamatta muuttaa pojan mukana.

Päätös lähteä 150 000 evakuoidun ja 35 000 vapaaehtoisesti lähteneen lailla Fukushimasta varmasti helpottaa Suzukien elämää.

Samalla tarmokkaan perheen poistuminen on yksi isku lisää maakunnalle, joka ponnistelee toipuakseen tsunamin, maanjäristyksen ja ydinvoimatuhon kolmoiskatastrofista.


Toimi: Vaadi tiukempaa ydinvastuuta