Ja ankkurit on taas nostettu! Tiistaiaamuna Greenpeacen alus Esperanza lähti Seattlen satamasta kohti Beringinmerta ja Arktista. Kulkiessamme ulos Tyynelle valtamerelle, ihastelin meitä ympäröivien vesien, saarien ja vuorien kauneutta. Mieltäni synkensi vain tieto siitä, että kohta Shellin öljynporauslautat kulkisivat täsmälleen samaa reittiä määränpäänään kuvankaunis Arktis.

Mutta onneksi olemme varautuneet. Laivassamme on kaksi pientä sukellusvenettä, tieteellisen tutkimuksen mahdollistavat tutkimusvälineet ja aktivisteja viidestätoista eri maasta.

 Dan Howell, Greenpeace USA:n apulaiskampanjajohtaja, kuvaili tilannetta osuvasti:

”Shell on aikeissa lähettää kaksi öljynporauslauttaa yhdelle maailman viimeisistä, verrattain koskemattomista ympäristöistä. Näiden porauslauttojen tarkoitus on pumpata Arktikselta lisää öljyä, jonka käyttö on jo aiheuttanut alueen ympäristölle järkyttäviä muutoksia. Olemme lähettäneet aktivistimme ja sukellusveneemme toimimaan Arktiksen ja ilmastomme puolesta suuria ja ahneita yrityksiä vastaan. Nämä öljy-yhtiöt asettavat voittojen maksimoimisen kaiken muun edelle.”

Saamme jatkuvasti lisää tietoa Shellin tuhoisista suunnitelmista. Viime viikolla selvisi, että Yhdysvaltojen kalakannoista ja luonnonvaraisista eläimistä ja elinympäristöistä vastaava virasto, Fish and Wildlife Service FWS, antoi öljyjätille luvan häiritä jääkarhujen ja mursujen elämää Arktiksella öljynporauksiensa aikana.

Kilpajuoksu on siis alkanut. Huolimatta miljoonista, jotka Shell on käyttänyt oikeustoimiin ja suhdetoimintaan peitelläkseen likaisia toimiaan, me tuomme ne julki. Onneksi laivamme tukena ovat ne sadat tuhannet ihmiset ympäri maailmaa, jotka ovat vaatineet Shelliä lopettamaan tuhoisat aikeensa!

Seuraa aluksemme matkaa Twitterissä @GP_Espy

Alkuperäinen teksti: Chris Eaton, 14.6.2012, käännös Tuomas Jantunen