Lohi on katoamassa Itämerestä, ellei kalastuskiintiöitä pienennetä.

Perjantaina 14.10. hallituksen EU-ministerivaliokunta teki käsittämättömän päätöksen. Maa- ja metsätalousministeriön esityksestä EU-ministerivaliokunta päätti esittää suuria korotuksia EU:n esittämiin lohikiintiöihin.

Tälle vuodelle tutkijat ovat suositelleet enimmillään 120 000 lohen pyyntiä. Kiintiö nostettiin kuitenkin 250 000 loheen. Lohen ylikalastus on jatkunut pitkään. Ensi vuodelle komissio haluaisi korjata tilanteen esittämällä 64 000 lohen kiintiötä. Itämeren pääaltaalla, Selkämerellä ja Perämerellä pitäisi lohen pyyntiä vähentää noin 80 prosenttia ja Suomenlahdellakin noin neljänneksellä. Tämä ei maa- ja metsätalousministeriölle kelpaa. Suomen merialueelta on saatava lohta kalastaa, vaikka siinä menisi Itämeren lohikanta lopullisesti. Ja mitäpä Lapin virkistyskalastuksesta, ei kai hämeenlinnalainen maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen lohia Tornionjoessa kaipaa.

Luonnonlohi nousee pohjoisen jokiin, ja juuri Tornionjoessa on nähtävissä lohikannan surkea tila.  Kansainvälisen merentutkimusneuvoston ICES:n mukaan Tornion- ja Simonjokeen pitäisi nousta vuosittain 30 000 – 50 000 lohta. Viime vuonna lohia nousi hädin tuskin puolet tästä määrästä eikä tämä vuosi ollut sen parempi.

EU:n maatalous- ja kalastusneuvosto käsittelee lajikohtaisia kiintiöitä torstaina ja perjantaina 20.-21.10. Suomea neuvostossa edustaa maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen. osoitteeseen . Kerro, ettet halua, että Suomi hävittää Itämerestä ja Suomen joista vesistöjemme upeimmat kalat.

JUHA AROMAA