Vuosi 2011 oli jälleen vahva vuosi Euroopan uusiutuvan energian teollisuudelle. Yli 70 prosenttia (32 000 MW) kaikesta uudesta sähkökapasiteetista oli uusiutuvaa. Se tarkoittaa 61,5 terawattitunnin vuotuista sähköntuotantoa. Suomen sähkönkulutus oli 2010 87,7 TWh. Vahvimmin pärjäsivät aurinko ja tuuli.

Lähes puolet kaikesta Euroopan uudesta sähkökapasiteetista oli aurinkovoimaa ja viidesosa tuulivoimaa. Fossiilisia lisättiin 10 000 megawattia ja ydinvoiman määrä romahti Saksan päätettyä sulkea reaktoreita.

Sähkökapasiteetin lisäys 2011

 

Vuotuisena sähköntuotantona aurinkovoimaa tuli lisää 38 terawattituntia ja tuulivoimaa 22 terawattituntia. Fossiilisten (lähinnä kaasun ja hiilen) lisäys oli 47 terawattituntia. 

Sähköntuotannon lisäys 2011

 

Huolestuttavaa on uusien hiilivoimaloiden avaaminen. Näyttää siltä, että päästöoikeuden alhainen hinta ei riitä ohjaamaan investointeja pois fossiilisista riittävän vahvasti. Tämän vuoksi EU:n pitäisi vahvistaa päästökattoa, jotta Euroopassa ei jälleen ryhdytä tekemään vääriä investointeja, joiden kanssa pitää elää kauas tulevaisuuteen.

Aurinkovoiman rynniminen eteenpäin on vaikuttava saavutus. Aurinkosähkö on parhailla alueilla jo lähes kilpailukykyistä ilman tukia. Tuulivoiman määrä on kivunnut Euroopassa lähes 94 000 megawattiin. Tuulella pystytään tuottamaan nyt noin kuusi prosenttia koko Euroopan sähköstä.

Graafit perustuvat Euroopan tuulivoimayhdistyksen EWEA:n raporttiin. Paljon lisää kiinnostavia tilastoja löytyy EWEA:n julkaisusta Wind in power 2011 European statistics.

 


 

Haluatko tietää lisää?

Tutustu Greenpeacen visioon energiavallankumouksesta: Energy [R]evolution