Jan Vapaavuori

Yritysjohtajien huonot strategiset valinnat saavat huutia suomalaisilta EVA:n tuoreessa arvotutkimuksessa. Suomalaisten selkeä enemmistö pitää yritysjohtoa suurimpana syypäänä yritysten kilpailukyvyn heikkenemiseen. Liian tiukkoja ympäristömääräyksiä pidetään vähäisimpänä syynä – massiivisesti rikkidirektiiviporusta huolimatta. Suomen teollisuuspolitiikan olisi korkea aika siirtyä vanhan museoinnista tulevaisuuden rakentamiseen.

Suomalaista teollisuuspolitiikkaa vaivaa umpimielinen ajatus siitä, että ympäristösäätely aiheuttaa vain kustannuksia. Onneksi kansalaiset ovat viisaampia.

Rikkidirektiivistä nostettu kohu taitaa olla neuvottelutaktiikkaa. Huomenna hallitus linjaa kehysriihessä talouspolitiikkaa tuleviksi vuosiksi. Myös palkkakierros on käynnistymässä. On elinkeinoelämän neuvottelijoiden etu, jos he pystyvät naama vakavana puhumaan valtavista kilpailukykyä uhkaavista kustannuksista.

Pöydälle onkin tuotu aikamoinen pino erilaisia esityksiä yritysten kilpailukyvyn tai ainakin voittojen parantamisesta. On yhteisöveron alennusta, kasvuyritysten miljardirahastoa ja veroetuja, on palkkojen nollalinjaa ja kaikenlaiset uudet velvoitteet ovat aivan mahdoton ajatuskin.

Hallituksen pitäisi kehysriihessä tehdä sellaisia teollisuuspoliittisia linjauksia, jotka rakentavat uutta. Menestyvä talous on jotain aivan muuta kuin vanhojen yritysten vallitsevien etujen, markkinoiden ja kilpailukyvyn suojaamista esimerkiksi uusia ympäristönormeja vastaan.

Muutamia ehdotuksia:

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori ajaa miljardin euron kasvurahastoa yrityksille. Tanskassa on perustettu puolen miljardin rahasto tukemaan raskaan teollisuuden energiatehokkuutta ja siirtymistä uusiutuvan energian käyttöön. 

Lopetetaan ympäristölle haitallinen sähkön käytön tukeminen – lasketaan mieluummin sitä yhteisöveroa.

Mikäli työpaikkoja halutaan pelastaa valtiontuilla, pitää löytää uusia suuntia. Merituulivoiman demonstraatiohankkeiden edistäminen olisi hyvä tapa tukea Turun STX:n telakkaa.

Autoilun tukiin uppoaa satoja miljoonia vuodessa – niillä rakentaisi helposti yhden kehäradan vuodessa.

TAPIO LAAKSO

Vetoa ministereihin: Vaadi haitallisten tukien leikkaamista