Viime kesänä kahdelle uudelle ydinvoimalalle annettujen lupien muuttuminen konkreettisiksi rakennusprojekteiksi, ei ole mikään itsestäänselvyys. Se ei ollut sitä aiemminkaan, mutta nyt Fukushiman onnettomuus on johtanut ydinvoimapolitiikan uudelleen arvioihin ympäri maailmaa. Suomessa ensimmäisenä vaakalaudalla näyttää olevan Fennovoiman hanke.

Fennovoiman pääosakas on saksalainen E.On ja juuri Saksassa reaktio ydinvoimaa vastaan on Fukushiman seurauksena ollut kaikkein vahvin. Viikonloppuna 250 000 ihmistä osoitti mieltään ydinvoimaa vastaan ja sunnuntain osavaltiovaaleissa ydinvoiman vastustajat saivat murskavoiton.

Paine tuntuu myös E.Onin pääkonttorissa. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Johannes Teyssen sanoo mm. Raahen Seudussa referoidussa RP Onlinen haastattelussa:

”Tuletteko koskaan rakentamaan uusia ydinvoimaloita? Teillä oli suunnitelmia Iso-Britanniassa.

Teyssen: Uusien voimaloiden rakentaminen ei ole täysin poissuljettu. Meillä on myös ideoita Suomen varalle. Mutta mielekkäintä olisi nyt testata olemassa olevien laitosten turvallisuusvaatimuksia Japanin kokemusten valossa, eikä ajaa uusia suunnitelmia.”

Fennovoima kiirehti vakuuttamaan E.Onin sitoutumista hankkeeseen, mutta on selvää, ettei Fennovoiman hankkeen käynnistyminen ole lainkaan varmaa. Fennovoimassa mukana olevat yritykset varmasti miettivät osallistumistaan vielä uudemman kerran.

Fennovoiman hanketta keikuttavat varmasti myös kustannusten kohoaminen. HSBC-pankki arvioi Fukushiman kriisin alkamisen jälkeen julkistetussa Climate Investment Updatessaan (18.3.2011), että uusien turvallisuusvaatimusten myötä rahoituskustannukset nousevat 25 %, mikä tuo 10 euroa per megawattitunti lisähintaa ydinsähkölle.

Fennovoiman hanketta piinaa myös riita ydinjätteiden loppusijoituksesta. Olkiluotoon ydinjätehautaa rakentava TVO:n ja Fortumin omistama Posiva ei ole suostunut edes aloittamaan neuvotteluja Fennovoiman kanssa. Tämä ei olekaan mikään ihme, miksi Fortum suostuisi päästämään Suomen sähköapajille uusia kilpailijoita. Uuden loppusijoituspaikan etsiminen ja perustaminen nostaisi Fennovoiman kustannuksia entisestään.

Fennovoiman hankkeen kohtalo näyttää heikolta. Toivottavasti Valio ja muut osakkaat ymmärtävät kääntää kelkkansa ajoissa.