29. syyskuuta 2013

 

Olemme seisoneet täällä Moskovassa syyskuun 19. päivästä lähtien solidaarisuudesta Arctic Sunrisen kollegoitamme kohtaan. Seisomme yhden hengen mielenosoituksessa lähellä Gazpromin Moskovan pääkonttorin pääovea tukemassa ystäviämme – ­ 30 Greenpeacen aktivistia, jotka pidätettiin heidän protestoidessaan rauhanomaisesti Gazpromin Prirazlomnaja-öjynporauslautan arktista öljynporausta vastaan Petšoranmerellä.

Mielenosoituksemme on yhden hengen mielenosoitus, koska Venäjällä viranomaisilta ei tarvitse lupaa yhden hengen mielenosoituksiin. Suuriin mielenosoituksiin ja kulkueisiin tulee pyytää lupa etukäteen paikallisviranomaisilta –  ja lupaa yleensä ei anneta.

Emme enää edes yritä laskea kuinka monta kertaa tarkalleen mielenosoituksemme on saanut erityishuomiota Gazpromilta. Sen sijaan pidämme kirjaa säästä ja merkittävistä tapahtumista... "Se oli se päivä kun satoi ja satoi koko päivän ja 'puutarhuri' tuli", näin esimerkiksi. Tai "sinä aamuna Gazpromin pääkonttori päätti alkaa remontoimaan", tai "se päivä kun poliisin erikoisjoukot tulivat." Se oli erityisen ikimuistoista.

29. syyskuuta 2013

 

Tämän vuoden syyskuu on erityisen kylmä ja sateinen, joten on hyvin epämukavaa seisoa kyltti kädessä pitkän aikaa. Aktivistimme vaihtavat vuoroa parin tunnin välein.

Aivan mielenosoituksemme alussa Gazpromin turvallisuushenkilöstö soitti poliisille joka kerta kun aktivistimme vaihtoivat vuoroa protestitelttamme vieressä. Aivan alussa poliisi väitti, että heille esitetyt passit eivät olleet kelvollisia. He yrittivät aiheuttaa meille ongelmia, yrittivät saada meitä lopettamaan mielenosoituksemme. Näiden yhdeksän mielenosoituspäivän aikana meillä on ollut mahdollisuus opettaa poliisille, ettemme anna heidän rikkoa oikeuttamme rauhanomaiseen mielenosoitukseen.

Tämän jälkeen Gazpromin turvallisuushenkilöstö päätti että olisi heidän tehtävänsä pelotella meidät lopettamaan. He pakottivat aktivistimme pois Gazpromin rakennuksen edestä ajamalla aktivistimme sivuun katupesurilla, jonka jälkeen he käyttivät jopa pientä puskutraktoria! He jättivät auton käymään pysäköitynä juuri aktivistiemme viereen, pakottaen aktivistit hengittävään kammottavia pakokaasuja. Mutta pahin Gazpromin turvallisuushenkilöstön käyttämä ase oli "humalainen puutarhuri", joka puolusti nurmikkoaan Greenpeacen rauhanomaisten aktivistiemme yhden hengen seisomamielenosoitukselta. Tietenkään hän ei välittänyt lainkaan arktisesta öljynporauksesta tai kiinniotetuista Greenpeace-kollegoistamme. Tärkeintä hänelle oli säikytellä aktivistimme pois.

29. syyskuuta 2013

 

Soitimme poliisille säännöllisesti näistä ongelmista. "Puutarhuri" oli humalassa ja vaikutti vain ennalta-arvaamattomalta ja uhkailevalta, eikä hän kiinnostunut kuuntelemaan aktivistiemme syitä. Poliisien saapuessa paikalle hän palasi Gazpromin pääkonttorin alueelle katsoen aitojen turvista miten poliisi toimisi.

Soitamme poliisille päivittäin solidaarisuusmielenosoituksestamme, joskus useammin kuin kerran päivässä. Ja tiedämme, että Gazprom soittaa poliisille päivittäin myös. Heidän turvallisuushenkilöstönsä videoi ja valokuvaa jokaista liikettämme, ja me videoimme ja kuvaamme heitä. Kun aktivistiemme vuoro mielenosoituksessa vaihtuu, turvallisuushenkilöstö yrittää jopa "saattaa" aktivistimme metrolle tai aktivistiemme odottavaan autoon. Selkeästi tämän tarkoituksena on pelotella koskaan tulemasta takaisin. Olemmekin miettineet ketkä oikeastaan meitä tarkkailevat: Gazpromin turvallisuushenkilöstö, Venäjän federaation turvallisuuspalvelu vai joku muu?

29. syyskuuta 2013

 

He haluavat epätoivoisesti  mielenosoituspäiviemme olevan lyhyitä, he toivovat että kun sataa, perumme mielenosoituksemme ja menemme pois. Mutta viimeinkin jopa he ovat alkaneet ymmärtää, ettemme lopeta tukimielenosoitusta ystäviemme puolesta, ennen kuin nämä ovat vapaita.

ALENA KISLITSINA, Venäjän Greenpeace

Lähetä sähköpostia Venäjän suurlähetystöön: www.greenpeace.org/freeouractivists