Roihuvuoren hanami. (c) Timo Kuvaja

Roihuvuoren hanami. Kuva: Timo Kuvaja.

Hanami, eli "kukkien katseleminen" on japanilaisen kulttuurin tärkein juhla. Se ajoittuu kirsikkapuiden kukinta-aikaan ja sen vuoksi ajankohta vaihtelee kukintapaikkakunnan mukaan. Suomessa hanami on myöhemmin kuin Japanissa, jonka eteläosissa keskimääräinen kukinta-aika on maaliskuun lopussa. Tänä vuonna hanamia juhlitaan Roihuvuoren Kirsikkapuistossa 19.5. jolloin menossa mukana Greenpeace, ja tietysti myös sinä.

Kirsikankukka symbolisoi katoavaisuutta, koska kukinta kestää vain pienen hetkeen. Tämän kauniin ohikiitävän hetken vastakohtana voimme nähdä kaikki ne ongelmat, jotka vielä tänäkin päivänä ovat läsnä Fukushimassa. Ydinkatastrofin jäljet eivät ole yhtä katoavia, vaan ne seuraavat meitä pitkään onnettomuuden jälkeenkin. Useat evakuoidulla alueella asuneista ihmisistä eivät ole päässeet, eivätkä välttämättä koskaan pääsekään, takaisin kotiin. 

Myös Futaban kunta on evakoitujen alueiden joukossa. Futaban pormestari Katsutaka Idogawa, joka oli ennen onnettomuutta myönteinen ydinvoiman suhteen, haluaa nyt kertoa ydinvoiman vaaroista syvällä kokemuksen äänellä. Pormestari vierailee Suomessa Peace Boat -järjestön mukana 19.5. Peace Boat on kansainvälinen voittoa tavoittelematon järjestö ja valtava risteilyalus, joka kuljettaa mukanaan satoja aktivisteja. Japanilaislähtöinen Peace Boat tekee töitä rauhan, ihmisoikeuksien, tasa-arvon, kestävän kehityksen ja ympäristön eteen. 

Kaiken tämän pohjalta Greenpeace ja Peace Boat haluavat nyt yhdistää voimansa, juhlistaa hanamia ja levittää samalla viestiä ydinvoiman ongelmista. Luvassa koko perheen toimintaa hauskanpidon merkeissä ja hyvän asian puolesta. Lisäksi erityinen vieraamme Katsutaka Idogawa kertoo terveiset Japanista. 

Tule perheesi ja ystäviesi kanssa meitä tervehtimään niin fiilistellään yhdessä hanamia. Nähdään kirsikkapuiden alla! 

Hanami, Roihuvuoren kirsikkapuistossa 19.5.2013 kello 12-17.