Junichi ja Toru
Tukimielenilmauksissa ympäri maailmaa käytetyt Junichi ja Toru -naamarit.

Greenpeace on organisaatio, jonka yhtenä tärkeänä tehtävänä on paljastaa ympäristöön kohdistuvia rikoksia. Juuri tätä tehtävää suorittamassa olivat Greenpeacen japanilaiset aktivistit Junichi Sato and Toru Suzuki viime vuoden keväänä.

Kunnes he törmäsivät japanilaisen valaanpyynnin varsin rumaan todellisuuteen.

Tarina alkaa siitä kun Sato ja Suzuki paljastivat valaanpyyntialus Nisshin Marun miehistön salakuljettavan valaanlihaa ja myyvän sitä omaan tiliinsä pimeillä valaanlihamarkkinoilla. Entisen miehistön jäsenen vihjattua Greenpeacea tästä vuosia jatkuneesta toiminnasta Sato ja Suzuki lähtivät selvittämään asiaa. He hankkivat käsiinsä tällaisen laittoman valaanlihalaatikon (laatikon päällä luki "pahvia").  Sisältönä oli 23.5 kiloahyvälaatuista valaanlihaa, jonka arvo on noin 3000 dollaria.

Sato ja Suzuki marssivat laatikon kanssa Tokion yleisen syyttäjän toimistoon ja kertoivat mistä laatikko on ja miten he olivat saaneet sen haltuunsa.  He pyysivät syyttäjää aloittamaan tutkimukset valaanlihaskandaalin tutkimiseksi. Ja näin syyttäjä tekikikin.

Mutta 36  päivää myöhemmin syyttäjän virasto lopetti tutkimukset. Samana päivänä poliisi ryntäsi Saton ja Suzukin asuntoihin sekä Japanin Greenpeacen toimistoon. Syyte? Valaanlihan varastaminen! Nyt Junichi Satoa ja Toru Suzukia uhkaa jopa kymmenen vuoden vankeustuomio.

Toisin sanoen hakiessaan vastausta kysymykseen miksi verovaroin tuettu niin sanottu "tieteellinen" valaanpyynti on johtanut siihen, että valaanliha päätyy pimeille markkinoille, aktivistit joutuivat itse syytettyjen penkille! Tämä herättää kysymyksen jos toisenkin kuinka syvälle valaanpyyntiin liittyvä korruptio oikein ulottuu Japanin hallinnossa?

Greenpeace sekä useat ihmisoikeusjärjestöt kuten Amnesty International pitävätkin pidätystä poliittisena.

Tänään klo 12 toimistomme koko henkilökunta sekä joukko vapaaehtoisiamme lähtee Japanin suurlähestöön vaatimaan aktivisteillemme oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä.  Samoin tehdään Greenpeacen muissakin pohjoismaisissa toimistoissa Tukholmassa, Oslossa ja Kööpenhaminassa.

Sinä voit auttaa allekirjoittamalla Japanin hallitukselle osoitetun vetoomuksen täällä.

Lisäys: Tiedote aiheesta.

Virpi