11. elokuuta 2014

Greenpeacen vapaaehtoisia ja työntekijöitä Porissa © Tuomas Nyman / Greenpeace

 

Asetelma on kenties hieman epäreilu, mutta kohde vaikuttaa sen verran helpolta, etten voi olla käyttämättä tilaisuutta hyväksi. Juoksen kainalosauvojen kanssa linkkaavan opetus- ja viestintäministeri Krista Kiurun (sdp) kiinni pari metriä ennen autoon sukeltamista. Ehdin ojentaa kutsun Greenpeacen iltatilaisuuteen ja kysyä allekirjoitusta Arktiseen julistukseen. Kiuru lupaa ystävällisesti harkita asiaa. Hienoa!

Aurinko paistaa ja on juuri sopivan lämmintä, ei liian kuuma. Tosin SuomiAreenan vieraita haisteleva jääkarhu ei välttämättä ole samaa mieltä. Otaksumme sen eksyneen paikalle viime vuonna, kun historian ensimmäinen täysi laivalasti (hiiltä, tottakai) kulki ilmastonmuutoksen sulattamaa Luoteisväylää pitkin Poriin. Yleisö kerääntyy karhun ympärille ja napsii kuvia innoissaan.

11. elokuuta 2014

Paula tutustumassa Porin keskustaan © Tuomas Nyman / Greenpeace

 

Mutta hei, tuolla on kokoomuksen kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen! Hän ottaa kutsun iltatilaisuuteen ystävällisesti vastaan, mutta heittää heti perään kylmää vettä niskaan kritisoimalla Greenpeacen toimintatapoja. Päätän ottaa Grahn-Laasoseen myöhemmin uudelleen yhteyttä. Ilmastonmuutoksen torjuminen ja Arktiksen suojelu ovat mielestäni asioita, joiden takia vanhat ristiriidat ja vastakkainasettelut on yksinkertaisesti unohdettava.

Arktinen julistus sopii tähän tarkoitukseen loistavasti. Se ei ole vain Greenpeacen omaisuutta, vaan sen taakse on kokoontunut vaikuttajia kaikilta aloilta yhteisen päämäärän ja paremman tulevaisuuden puolesta. Hanke on sitä paitsi hyvällä alulla: sen takana seisoo jo yli 400 vaikuttajaa ministereistä arkkipiispoihin ja menestyviin yrittäjiin.

Arktisen julistuksen allekirjoittajien joukossa on esimerkiksi seuraava kohteeni, arkkipiispa Kari Mäkinen. Seksuaalivähemmistöille suunnatun anteeksipyyntöpuheen jälkeen moni muukin haluaa jutella hänen kanssaan. Puhelin soi. Kun käännyn takaisin, piispa viilettää jo kaukana. Toisella yrittämällä ehdimme kiittää häntä tuesta Arktiksen suojelulle.

"Ei jumalauta!" Reino Nordinin vaimo on kauhuissaan. Nordin roikkuu köysissä parinkymmenen metrin korkeudessa Bar Kinon seinällä ja osoittaa mieltä Arktiksen puolesta. "Tuun alas vasta kun Jorma Ollila suostuu kahdenvälisiin neuvotteluihin!" Ohikulkijoilta jää lauseet kesken ja askel hidastuu. Ja jos ei tämä, niin viimeistään paikalle harhaillut jääkarhu saa lasten suut ammolleen.

11. elokuuta 2014

Reino Nordin kiipeilemässä © Tuomas Nyman / Greenpeace

 

Kaiken kaikkiaan saan SuomiAreenasta hyvän potkun syksylle, kun lobbaustyö Arktisen julistuksen parissa jatkuu. Kun on jutellut ilmielävien kärkipoliitikoiden kanssa Porissa, vaikuttajien hätyyttely sähköpostitse ja puhelimitse tuntuu entistä helpommalta!

Greenpeace osallistui SuomiAreenaan Porissa 14.-15.7. Katukampanjoinnin, kesäjuhlan ja kiipeilytempauksen lisäksi Greenpeace järjesti ilmastopaneelin, jossa poliitikot yli puoluerajojen linjasivat sataprosenttisesti uusiutuvan energian Suomen tavoitteeksi.

Vapaaehtoiset Act for Arctic -kampanjoitsijat pyytävät päättäjiltä ja vaikuttajilta tukea Arktiksen suojelulle. Liity mukaan: http://actforarctic.org