Päivitys klo 14:13

Keisu Lena Gard (S) teki aloitteen Haaparannan julistautumisesta GMO-vapaaksi vyöhykkeeksi. Maanantaina käsitelty aloite GMO-vapaaksi alueeksi julistautumisesta ei tullut hyväksytyksi sellaisenaan. Haaparannan kunnan ympäristöasiakirjoihin hyväksyttiin kirjaus, että kunta pyrkii olemaan tietoisesti ostamatta GMO-elintarvikkeita.


Kesäkuu 2011: Poliisi pidätti Greenpeacen aktivistit, jotka olivat blokanneet viikon ajan varastoa jossa on kiistanalaista, geneettisesti muunneltua Amflora-perunaa. Varasto sijaitsee Vojakkalassa pohjois-Ruotsissa. Aktivistit vaativat että saksalaisen kemikaalijätin BASFin omistama biotekniikan yritys Plant Science Sweden lopettaa suunnitelmansa viljellä Amfloraa, vedoten kyseenalaiseen riskiarvioon ja riittämättömään viljelyn kontrollointiin.

Lyhyt käännös päätöksestä:

"Kunta ei tietoisesti osta geneettisesti muunnellusta viljasta tehtyä ruokaa, mikä lisättiiin kunnan vihreiden hankintojen ohjeistoon. Haaparannan kaupunki ei halua nyt nähdä geenimuunneltujen organismien viljelyä kunnan alueella, sillä geenitekniikka vaatii tehomaataloutta joka on riippuvaista kemiallisista torjunta-aineista, jotka eivät tee maataloudesta ympäristöystävällistä. "

Päätös syntyi Greenpeacen keväisen toiminnan tuloksena. Greenpeacen vapaaehtoiset mm. Ruotsista ja Suomesta onnistuivat lykkäämään geenimuunnellun perunan istustusta kolmella viikolla, estäen pääsyn perunavarastoon Haaparannassa.

 

Vapaaehtoiset myös kuvasivat animaation geenimuunneltujen perunoiden karkumatkasta viljelymaalta ulos luontoon ja sen aiheuttamista mahdollisista ongelmista:

 

Yli  4 700 kuntaa 39 maassa ovat julistautuneet GMO-vapaiksi vyöhykkeiksi.

GMO-perunaa koeviljellään Suomessa

Monet EU-maat ovat estäneet geenimuunnellun Amflora-perunan viljelemisen, mutta Suomen hallitus on sallinut koeviljelyn Lammilla. Perunaan on lisätty geeni, joka tuottaa vastustuskykyä antibiootteja vastaan. Tärkkelyksen tuotantoon ei tarvita GMO-perunaa, vaan tavanomaisin menetelmin on jalostettu lähes samanlaiset ominaisuudet omaava lajike, jolla ei ole antibioottiresistenssigeeniä. Miksi sitten ottaa riski ja aloittaa GMO-perunan viljely Suomessa? Greenpeace ja Avaaz ovat keränneet yli miljoona allekirjoitusta EU:n kansalaisilta, jossa vaaditaan GMO-kasvien viljelyn kieltoa koko Eurooppaan.

Greenpeace kampanjoi luonnonmukaisen viljelyn puolesta:

  • Luonnonmukainen viljely pitää ruoantuotannon viljelijöiden käsissä ja poissa suuryritysten hallinnasta

  • Luonnonmukainen viljely auttaa ilmasto-ongelmassa

  • 2,6 miljardia pienviljelijää tuottaa jo nyt suurimman osan mailman ruoasta.

  • Luonnonmukainen viljely on eurooppalaisten, afrikkalaisten, aasialaisten ja amerikkalaisten tutkimusten mukaan kemiallisiin lannoitteisiin perustuvaa viljelyä tuottavampaa viljelijälle.

Allekirjoita vetoomus geenimuuntelun kieltämiseksi Euroopassa