9. joulukuuta 2013 Nelson Mandela ja Kumi Naidoo

"Elämässä ei merkitse vain se tosiasia, että olemme eläneet. Se mitä muutoksia saamme aikaan muiden ihmisten elämässä, määrittää oman elämämme merkittävyyden."                      - Nelson Mandela Walter Sisulun 90-vuotisjuhlissa, 18. toukokuuta 2002, Walter Sisulu Hall, Johannesburg, Etelä-Afrikka -

Nelson Mandela ei oikeastaan ollut koskaan vanki vaan vapaa mies aina - nyt ikuisesti. Eteläafrikkalaisena, toverina taistelussa kotimaani vapauttamiseksi apartheidin pahuudesta ja maailmankansalaisena sydämeni on tänään raskas. Menetys oli odotettavissa, mutta on silti raskas.

Maailma on menettänyt todellisen johtajan, todellisen isän ja todellisen innoittajan. Jos sanomme, että Mandela eli merkittävän elämän, emme tee oikeutta hänen elämälleen. Eikä tuo elämä ole vielä loppunut - hänen jättää meille perinnöksi toivon maailmaan, jota yhä vaivaa epäoikeudenmukaisuus ja eriarvoisuus. Mandelan inspiraatio tulee elämään sydämessäni ja ihmisten sydämissä kaikkialla.

Ajatukseni ja rukoukseni ovat hänen perheensä ja ystäviensä parissa näinä vaikeina aikoina. Maailma on yhdessä vetänyt henkeään ja suree. Nyt on aika pohdiskella ja rauhassa miettiä hyvin elettyä elämää, hyvin rakastettua miestä.

Olin 15-vuotias kuullessani ensimmäisen kerran nimen Mandela, tai Madiba, kuten hänet lämminhenkisesti tunnetaan Afrikassa. Apartheid-ajan Etelä-Afrikassa hän oli yhteiskunnan ykkösvihollinen. Salaisuuksiin, myytteihin ja huhuihin kietoutunut mies, jota media kutsui "Mustaksi neilikaksi". Hän onnistui vältellä poliiseja käyttämällä useita valeasuja - suosikkina autokuski - kunnes CIA yhteistyössä apartheid-hallinnon kanssa varmisti hänen kiinniottonsa. Durbanissa, jossa synnyin ja kasvoin, ja kaikkialla Afrikkaa hän oli sankari! Nyt hän on sankari maailmalle.

"Koulutus on voimakkain ase, jota voit käyttää muuttaaksesi maailmaa", hän sanoi Witwatersandin yliopistossa vuonna 2003.

Jälkikäteen näkee, kuinka Mandela vaikutti varhaiseen elämääni aktivistina: apartheidin aikaan alkaessani vastustaa koulutuksen eriarvoisuutta - vastustin koulutuksen rotuerottelua - muistan minun ja ystävieni ensimmäisen kerran kuulleen "vapauttakaa Mandela" -kampanjasta. Madibaa, kuten lämmöllä häneen viittaamme, sensuroitiin mediassa. Valtio pelkäsi hänen ideoitaan. Siitä eteenpäin Madibasta tuli suuri inspiraation lähde minulle. Kun hän sanoi "tämä kamppailu on elämäni", ymmärsin kuinka voimakkaita ja tosia hänen sanansa oikeastaan olivat. Nuo sanat inspiroivat minua ja monia kanssa-aktivistejani, jotka taistelivat apartheid-vallan raakuutta vastaan. Minulle, kuten monille entisille tovereilleni, taistelusta on tullut elämäni. Ilon täyttämä mutta toisinaan raskas elämä.

Minulla oli etuoikeus tavata Madiba useaan kertaan ja pidän siksi itseäni erittäin onnekkaana. Tapasin hänet ensimmäisen kerran ollessani noin 30-vuotias vuonna 1993. Autoin järjestämään Afrikan kansalliskongressin (ANC) työpajaa mediastrategian suunnittelemiseksi. Minä, joka harvoin hukkaan sanoja, olin pala kurkussa, nöyrtynyt, pystyin hädin tuskin sanomaan mitään, kun Madiba puristi kättäni. "On kunnia tavata sinut, Madiba" - enkä saanut sanaakaan sanottua tuon jälkeen. Hänen läsnäolonsa oli valtava, mutta Madiba pysyi vaatimattomana vailla teennäisyyttä. Lounaan jälkeen hän kysyi tapaamispaikkamme hotellin johtajalta ja voisiko hän kiittää työntekijöitä, jotka tarjosivat ruuan. Hän meni keittiöön ja tervehti jokaista. Seurasin häntä ja näin hänen kättelevän kaikkia - yksinkertainen ja vilpitön ele, kiitos, joka merkitsi niin paljon kaikille.

Vuonna 1995 tapasin hänet uudelleen, kun johdin kampanjaa aikuisten lukutaidon puolesta Etelä-Afrikassa. Kampanjan aikana vein lapsi- ja aikuisopiskelijoita parlamenttiin tapaamaan Madibaa. He olivat innokkaita pääsemään kuvaan hänen kanssaan. Kuva tulisi olemaan julisteemme aikuisten perusopetusta edistävässä kampanjassamme. Opiskelijat olivat hyvin hermostuneita. He kysyivät minulta, mitä heidän tulisi sanoa ja kunka heidän tulisi lähestyä presidenttiä! Monet eivät halunneet ottaa riskejä, vaan olivat valmistelleet virkkeitä tarkoituksena kiittää häntä hänen ajastaan. Mutta kun Madiba tuli kabinetistaan, hän käänsi tilanteen nurinpäin. Hän käveli sisään ja kiitti jokaista hänen ajastaan tulla tapaamaan Madibaa. "Tiedän, kuinka kiireisiä te kaikki olette ja kiitän, että varasitte aikaa minun tapaamiselleni" hän sanoi. Tuona hetkenä hän kuroi umpeen etäisyyden välillämme. Hän oli vain ihminen kuten muutkin, ja kaikki rentoutuivat.

Hän oli elämää suurempi, muttei koskaan menettänyt otettaan ihmisyydestään ja "tavallisuudestaan". Hänen sinnikkyytensä, päättäväisyytensä ja valmiutensa anteeksiantoon olivat yli-inhimillisiä ja hän on tarjonnut minulle voimaa ja antanut minulle tärkeän opetuksen päättäväisyydestä ja pitkäjänteisyydestä.

Madiba sanoi kerran, että taistelu oikeuden puolesta ei ole suosiokisa. Totuus ei ole aina suosittu, ja hänen esimerkkinsä auttoi minua ja tuhansia muita olemaan sinnikkäitä. Madiba opetti, että epäoikeudenmukaisuus tulee jatkumaan, elleivät kunnon miehet ja naiset sano "liikaa on liikaa, ei enää enempää".

Hän julisti: "olen taistellut valkoisten ylivaltaa vastaan ja olen taistellut mustien ylivaltaa vastaan. Olen hellinyt ihannetta demokraattisesta ja vapaasta yhteiskunnasta, jossa kaikki ihmiset voivat elää sovussa yhdenvertaisin mahdollisuuksin. Se on ihanne, jonka vuoksi toivon eläväni ja jonka toivon toteutuvan. Mutta Herrani, se on ihanne, jonka vuoksi olen valmis kuolemaan, jos se niin vaatii." -Puolustuspuheenvuoro Rivonian oikeudenkäynnissä 1964.

Taivaassa on nyt hieman enemmän väriä ja iloa, hän on siellä yhdessä tavaramerkkipaidoistaan, yhä palaen intohimosta ja viisaudesta, jotka taottiin epäoikeudenmukaisuudessa ja vastoinkäymisissä ja hiottiin voitossa. Hän tulee katsomaan alas meitä - ihmisiä kaikkialla toivoen meidän jatkavan, tietäen että mahdoton on mahdollista, jos pysymme uskollisina itsellemme.

Lepää rauhassa Madiba, loputon kiitollisuutemme on kanssasi. Olet enemmän kuin ansainnut sen!

Hamba Kahle (Mene hyvin/Lepää rauhassa), Madiba. Ngiyanbonga kakhulu (kiitos hyvin paljon).


 Kumi Naidoo on Greenpeace Internationalin pääsihteeri