Vihreät ylsivät historialliseen vaalivoittoon ja muiden puolueiden ehdokkaat mainostivat järki-, arki-, tosi- ja megavihreyttään. Ympäristöasioiden arvostus on tainnut tulla jäädäkseen.

Toivoa sopii, etteivät kokoomuksen työrukkaset jääneet juhlapaikan narikkaan, nimittäin nythän ne talkoot vasta alkavat. Seuraavien neljän vuoden aikana kunnista on tultava aktiivisia ilmastotoimijoita, jotka vähentävät määrätietoisesti omia päästöjään ja tekevät ilmastoystävällisistä valinnoista kuntalaisilleen niitä kaikkein houkuttelevimpia.

Erinäisiltä hihojen heiluttajilta ja hihojen käärijöiltä odotetaan nyt konkreettisia toimenpiteitä esimerkiksi vaalien suosikkiteemaksi nousseen joukkoliikenteen hyväksi. Vihreiden lisäksi myös kulta- ja hopeapalleille nousseet puolueet lupasivat houkuttelevampaa, toimivampaa ja edullisempaa joukkoliikennettä sekä kevyen liikenteen tarpeiden huomioimista. Kokoomuksen olisi myönnettävä, että käytännössä tämä tarkoittaa myös yksityisautoilun rajoittamista – ainakin jos puhutaan pääkaupunkiseudusta, missä yksityisautoilulle on aitoja vaihtoehtoja.

Tätä myös enemmistö meistä helsinkiläisistä haluaa. Äänestimme valtuuston, jossa 60 prosenttia kannattaa yksityisautoilijoilta kerättäviä ruuhkamaksuja.

Kokoomus ei perinteisesti ole ollut mikään ympäristöpuolue, mutta se, että kokoomuksen suurimmaksi ääniharavaksi nousi nimenomaan Jan Vapaavuori, joka on ajanut rakennusten energiantuhlauksen suitsimista ja kritisoinut haulikolla ammuttua, autoriippuvaista yhdyskuntarakennetta, on lupaavaa. Rakentamisesta vastaavana ministerinä hänellä on mahdollisuudet nähdä aitiopaikalta, miten kuntien ja valtion välistä yhteistyötä on lisättävä, jotta olemassa olevaa rakennuskantaa voidaan nopeassa aikataulussa korjata mahdollisimman energiapihiksi.

Siispä sanoista tekoihin Jan!

Siitä, mistä keskustan vaalitappio lopulta johtui, kuulemme varmasti lähipäivinä ja -viikkoina monen monta teoriaa. Tässäpä teille yksi: Olisiko kuitenkin niin, että kansalaisten mielestä ”maakuntien Suomea” on kehitettävä jotenkin aivan muuten, kuin (bad) ideaparkeilla?

Kaisa Kosonen

(Päivitetty 27.10. klo 22.37)