Kingsnorth
Kingsnorthin hiilivoimala päästää ilmaan 20 000 tonnia hiilidioksidia päivässä

Iso-Britanniassa päättyi tänään monella tapaa historiallinen ja käänteentekevä oikeudenkäynti - Greenpeacen ja ilmaston kannalta onnellisesti. Päätöksellä voi olla ratkaiseva vaikutus Iso-Britannian hallituksen hiilivoimasuunnitelmiin ja se taatusti inspiroi ilmastoaktivisteja ympäri maailman.

Oikeudessa syytettynä oli kuusi Greenpeacen aktivistia, jotka yrittivät sulkea E.Onin omistaman jättimäisen hiilivoimalan lokakuussa 2007. Yritys vaati aktivisteilta 30 000 punnan vahingonkorvauksia.

Valamiehistö päätti useita päiviä kestäneen oikeuskäsittelyn jälkeen vapauttaa aktivistit syytöksistä ja korvausvaatimuksista. Valamiehistön mielestä hiilivoimalaitoksen sulkeminen oli perusteltua, koska Kingsnorthin hiilidioksidipäästöt aiheuttavat haittaa omaisuudelle ympäri maailman.

Oikeudenkäynnin aikana aktivistien puolustus kutsui valamiesten eteen todistajiksi mm. James Hansenin, joka on yksi maailman johtavista ilmastotutkijoista, NASA:n Goddard Institute for Space Studies:n johtaja ja Al Goren tieteellinen neuvonantaja; grönlantilaisen inuiittijohtajan sekä Iso-Britannian konservatiivipuolueen ympäristöneuvonantajan.

Hansen kertoi oikeudelle, että yli miljoona lajia uhkaa kuolla sukupuuttoon ilmastonmuutoksen takia ja laski, että suhteellisesti Kingsnorthin voidaan katsoa olevan vastuussa 400 lajin sukupuutosta. Hänen mukaansa ilmastonmuutoksen muodostama uhka on erittäin vakava ja hän myönsikin olevansa samaa mieltä Al Goren kanssa siitä, että useampien ihmisten pitäisi kahlita itseään hiilivoimaloihin: "Somebody needs to step forward and say there has to be a moratorium, draw a line in the sand and say no more coal-fired power stations."


Konservatiivipuolueen neuvonantaja Zac Goldsmith puolestaan kertoi oikeudelle mm, että hiilivoiman rakentaminen Iso-Britanniaan vaikeuttaa pyrkimyksiä saada Kiinan ja Intian kaltaiset maat mukaan päästövähennyksiin. Niin ikään hän totesi: "Legalities aside, I suppose if a crime is intended to prevent much larger crimes, I think then a lot of people would consider that as justified and a good thing." Ja tähän valamiehien enemmistö päätöksellään yhtyi.

Tämänpäiväisen päätöksen jälkeen Iso-Britannian hallituksen voi olla hyvin vaikeaa edetä suunnitelmissaan sallia uuden hiilivoiman rakentaminen maahan. Greenpeacen mielenosoittajat saavuttivat siis mielenosoituksellaan sen, mitä tavoittelivatkin.

Iso-Britanniassa päätöksestä näyttäisikin muodostuvan suuren luokan uutinen.

Kaisa Kosonen