Ilta-Sanomien mukaan Metalliliitto on huolestunut tiedoista, joiden mukaan ilmastonsuojelu on edistymässä hallitusneuvotteluissa. Syytä huoleen ei ole. Ilmastolaki luo raamit ennustettavalle ilmastopolitiikalle, ja luo turvallisia työpaikkoja.

Metallimiehiä ei kannata aliarvioida. He eivät ole rautakouraisia vanhanaikaisen savupiipputeollisuuden viimeisiä edustajia, joita on suojeltava ympäristönsuojeluiden metkuilta. Metallimiehet tekevät junanvaunuja, joilla matkustetaan päästöttömästi, valmistavat energiatehokkaita koneita, rakentavat tuulimyllyjen vaihteistoja. He ovat ammattimiehiä, joita yhteiskunta kipeästi tarvitsee rakentamaan suunnanmuutos kohti vähähiilistä yhteiskuntaa.

Saksan ympäristöministeriön selvityksen mukaan 30 prosentin päästövähennykset EU:ssa vuoteen 2020 luovat kuusi miljoonaa uutta työpaikkaa. Olisi hienoa, että niistä olisi osa Suomessa. Jos jäämme Euroopan ilmastojarruiksi, on varmaa, että uudet työpaikat ovat jossain muualla Euroopassa – kuten Saksassa, joka on ryhtymässä Euroopan edelläkävijäksi. Kiristetty ilmastotavoite säästäisi myös 40 miljardia euroa öljyn ja kaasun tuonnista.

Monet työnantajat ovat tajunneet edessä olevat mahdollisuudet. Esimerkiksi metallimiehillekin tuttu Alstom tukee päästötavoitteen kiristämistä.

Nykyinen EU:n 20 prosentin päästövähennystavoite on jo toteutumassa, jos EU toteuttaa sekä uusiutuvan energian tavoitteensa että energiansäästötavoitteensa vuodelle 2020. Siitä taas seuraa se, että EU:n päästökauppajärjestelmä palkitsee suursaastuttajia. Ja sen seuraus puolestaan on kaikin puolin surkea: ilmastokatastrofi ilman investointeja ja ilman työpaikkoja.

Minä haluan ilmastolain ja toivon, että hallitusneuvottelijat onnistuvat sellaisen saamaan hallitusohjelmaan. Haluan ilmastolain, jotta lapseni ja lapsenlapseni säästyvät ilmastonmuutoksen seurauksilta.

Mutta haluan ilmastolain myös siksi, että meillä olisi vahva väline ohjata investoinnit kestävän talouden luomiseen. Siihen luomistyöhön me tarvitsemme metallimiehiä. Luomaan työtä ja turvallisuutta.

Juha Aromaa