Habbo screenshot 2

Lähes 50 000 nuorta ympäri maailman vastasi Greenpeacen ja Habbon kyselyyn nuorten huolenaiheista. Ilmastonmuutos huolettaa nuoria. Hyvä. Siksi että tämän päivän nuoret joutuvat tekemään energiavallankumouksen, jolla kasvihuonekaasujen päästöt leikataan. Huono juttu tietysti siksi, että me vähän vanhemmat joudumme kysymään itseltämme, millä ihmeen oikeudella me nuorillemme tällaisen huolen aiheutimme.

Habboa käyttävät nuoret ovat juuri murrosiässä tai sen kynnyksellä. Puolet vastaajista oli 13-14-vuotiaita. He elävät herkkää vaihetta, jossa etsitään ja luodaan omaa identiteettiä, otetaan varovaisia, haparoivia askelia kohti itsenäisen aikuisen elämää.

Herkässä elämänvaiheessaan nuoret ovat lahjomattomia. Heidän huoliaan ei voi ohittaa olankohautuksella. Suomessa kaksi kolmesta nuoresta on ilmastonmuutoksesta huolestunut. Yhtä paljon huolta aiheuttavat myös muut ympäristökysymykset ja saastuminen.

Nuoret ovat oivaltaneet amerikkalaisen, isoon autoon sidotun elämäntavan ja ilmastonmuutoksen yhteyden. Kaikkien mantereiden nuoret pitävät Pohjois-Amerikkaa suursyyllisenä kasvihuonekaasujen lisääntymiseen ilmakehässä.

Nuoret eivät kuitenkaan osoittele vain osoittele naapurimantereelle. Eurooppalaisnuorista 37 prosenttia piti kyllä Pohjois-Amerikkaa pahimpana ilmastotuholaisena, mutta 30 prosenttia oli sitä mieltä, että Eurooppa on syyllinen. Pohjoisamerikkalaisnuorista yli puolet piti kotimannertaan suurimpana syyllisenä kasvihuonekaasuille. Aasialaisnuoret pitivät kuitenkin Aasiaa pahimpana päästäjänä, Pohjois-Amerikka oli aasialaisnuorten mielestä vasta kakkossijalla.

Avataan korvat nuorten huolelle ja arvostetaan heidän valmiuttaan olla sysäämättä vastuuta jollekulle muulle. Meillä on seitsemän vuotta aikaa kääntää päästöt laskuun. Sitä taakkaa ei voi jättää murrosikäisen harteille. Tästä on helppo alkaa aikuisen vastuunkanto: Sammutanko valon? Ostanko energiansäästölampun? Vaihdanko sähkösopimuksen ekosähkön tuottajaan? Laitanko joka päivä sähkösaunan päälle? Menenkö autolla vai junalla? Tekoja nuoret kunnioittavat.

Lisää hyviä tapoja aikuisen vastuunkantoon löytyy vaikkapa tästä.

Juha Aromaa