7. kesäkuuta 2013

Greenpeacen pääsihteeri Kumi Naidoo esittelee Rainbow Warrioria Indonesian presidentti Susilo Bambang Yudhoyonolle Jakartassa 7. kesäkuuta 2013. © Ardiles Rante / Greenpeace

 

Greenpeacen pääsihteeri Kumi Naidoo tapasi tänään Jakartassa Rainbow Warrior -aluksella Indonesian presidentti Susilo Bambang Yudhoyonon.

Tapaaminen on toivoa herättävä. Kumi kiitti presidenttiä sitoutumisesta metsäkadon pysäyttämiseen ja presidentti vakuutti haluavansa taata lapsenlapsilleen puhtaan ja rauhallisen ympäristön.

Toivo on tervetullutta, sillä Indonesian lähihistoria on ollut vähintäänkin huolestuttava. Maan merkityksen koko maapallolle tajuaa, kun muistaa, että kymmenesosa maailman sademetsistä on Indonesiassa. Viisikymmentä vuotta sitten 82 prosenttia suuren saaristovaltion pinta-alasta oli metsän peitossa. Nyt enää 48 prosenttia. Metsää on tuhottu suruttomasti sellun, paperin, palmuöljyn ja kaivosteollisuuden tieltä.

Greenpeace on kampanjoinut kymmenen vuotta Indonesian metsien puolesta, minkä kunniaksi on julkaistu kirja, joka kertoo kamppailun eri vaiheista. Kamppailua on käyty Suomessakin, kun Neste Oil otti tavoitteekseen tulla maailman suurimmaksi biodieselin valmistajaksi ja sitä myötä yhdeksi maailman suurimmista yksittäisistä palmuöljyn käyttäjistä. Moottoreissamme palava ruokaöljy on lisännyt painetta raivata uusia öljypalmuplantaaseja sademetsään.

Kun ottaa huomioon, millä voimalla Greenpeace on kamppailut Indonesian metsien kaatajia vastaan, presidentti Yudhoyonon vierailu Rainbow Warriorilla on suuri ele. Se on vahva signaali siitä, ettei Indonesiassa voi tuhota ilmastollemme elintärkeää hiilinielua miten tahansa helpon rahan toivossa. Presidentti myös kehotti Greenpeacea jatkamaan kritiikkiään milloin tarpeellista.

Työ Indonesian metsien kustannuksella valmistetun kartongin ja palmuöljyn käyttäjien kanssa ympäri maailmaa on sekin tuonut tulosta. Myös Neste Oililta on alkanut kuulua hyviä uutisia, kuten tällä viikolla sopimus amerikkalaisyhtiön leväöljyn tuotannosta biodieselin valmistukseen ja kokeilut maa- ja metsätalouden tähteistä saatavan mikrobioöljyn valmistamiseksi. Toivotamme vain Neste Oilille vielä kovempaa vauhtia palmuöljystä irti pääsemiseksi, sillä palmuöljyn kysyntä biopolttoaineeksi on saatava laskemaan nopeasti. Juhlahetken jälkeen tulee arki, ja silloin nähdään, saammeko todella metsäkadon pysäytettyä.

JUHA AROMAA