Öljypalmuplantaasi

Tieteiskirjailija Risto Isomäki on julkaissut pamfletin palmuöljystä. Hän kertoo kirjansa ensimmäisessä virkkeessä rakastumisestaan palmuihin, ja nyt tuo rakkaussuhde on muuttunut ahaa-elämykseksi: öljypalmut ratkaisevat maailman energiaongelman ja poistavat köyhyyden trooppisista maista. Sen lisäksi tropiikin kansat lakkaavat kuolemasta sydän- ja verisuonitauteihin, kun he eivät enää käytä terveydelle haitallista palmuöljyä vaan siirtyvät muihin rasvoihin.

Resepti on yksinkertainen. Tarvitaan vain kuusi miljoonaa neliökilometriä niin sanottuja kerrospuutarhoja, joista puolet tuottaa palmuöljyä. Lisäksi jotta yhtälö toimisi, on tehtävä biologinen taikatemppu, jolla keskisadot saadaan nousemaan nykyisestä 3,5 tonnista palmuöljyä hehtaarilta ainakin kymmeneen tonniin.

Jotta saa käsityksen missä ulottuvuuksissa Isomäen ajatukset liikkuvat, voi kuutta miljoonaa neliökilometriä verrata vaikkapa koko Euroopan unionin 4,3 miljoonan neliökilometrin pinta-alaan.

Ai niin, ja jossain – ehkä näissä kerrospuutarhoissa – pitäisi viljellä ne paremmat ravintorasvat nykyisen palmuöljyn tilalle.

Hauskaa viihdettä, jossa tropiikin neliökilometrit tulevat käytetyksi moneen kertaan. Arkityössä meidän on kuitenkin paras keskittyä pelastamaan maailman viimeiset sademetsät, niin luonnon monimuotoisuuden kuin itsemme takia.

JUHA AROMAA

 


Neste Oil on maailman suurimpia palmuöljyn käyttäjiä. Osallistu kampanjaan parempien vaihtoehtojen puolesta www.greenpeace.fi/nesteoil