Greenpeacen vapaaehtoiset teippasivat Hennes&Mauritzin ikkunoihin kehoituksia luopua myrkyistä tekstiilien valmistusprosessissa. Kuva Helsingistä. Samanlaisia ikkunateippauksia tehtiin ympäri maailmaa.

 

Samaan aikaan kun muodinystävät ympäri maailman pohtivat mitä vaatteita he listaisivat joululahjatoiveisiinsa, uutinen toisenlaisesta muotiteollisuuteen liitettävästä listasta puhuttaa Greenpeacen Detox-tiimissä. Kyseessä on H&M:n kiellettyjen aineiden lista, yksityiskohtainen luettelo, joka julkaistiin lokakuussa yhtiön nettisivuilla.

Ajattelet varmaan, että mitä ihmeellistä on listassa kemikaaleja. Itseasiassa listan julkaiseminen on todella merkittävää, koska te, tukijamme, saitte sen aikaan!

Teidän ansiostanne H&M on listannut julkisesti näkyville kaikki käyttökieltoon asettamansa tai vaarallisten ominaisuuksiensa takia rajoittamansa kemikaalit yhtenä lyhyen aikavälin toimenpiteistään, jotka se on luvannut myrkkyjen vastaisessa sitoumuksessaan, jonka se julkaisi viime kuussa.

Tämä myrkkyjen vastainen sitoumus oli tulosta maailmanlaajuisesta Greenpeacen tukijoiden, kuluttajien ja fanien painostuksesta, joka sai pikamuotiketjun vastaamaan myrkyttömyyshaasteeseen ja sitoutumaan poistamaan kaikki vaaralliset kemikaalit tuotantoketjustaan ja tuotteistaan.

Greenpeacen vapaaehtoiset teippasivat Hennes&Mauritzin ikkunoihin kehoituksia luopua myrkyistä tekstiilien valmistusprosessissa. Kuva Helsingistä. Samanlaisia ikkunateippauksia tehtiin ympäri maailmaa.

 

H&M:n kiellettyjen aineiden lista on vain yksi esimerkki toimista, joita myrkyttömyyshaasteen vastaanottaneet yhtiöt (Nike, Adidas, Puma ja H&M) ovat tekemässä täyttääkseen lupauksensa tulla avoimemmiksi ja läpinäkyvämmiksi käyttämistään kemikaaleista, jotka jätevesissä ajautuvat jokiimme ja vesistöihimme. Se on myös tärkeä ensiaskel tiedonkulussa paikallisille yhteisöille, toimittajille ja viranomaisille, jotka haluavat varmistaa, etteivät heidän vesistönsä päädy teollisuuden yleisiksi viemäreiksi.

Listan julkaisu on vasta alkua. Osana myrkyttömyyssitoumustaan H&M lupasi myös kertoa tiettyjen haitallisten kemikaalien päästömäärät internetissä, ja että ne ovat haettavissa tuotantolaitoskohtaisesti vuoden 2012 loppuun mennessä. Se, että tiedot tulevat ilmi näin yksityiskohtaisesti on mullistavaa alalla, ja erityisesti maissa kuten Kiina, ja se tulee olemaan ratkaisevaa paljastaessaan myrkyllisen totuuden vaatteista, joita käytämme, ja se on totuus, jonka paikalliset yhteisöt, päättäjät ja brändin kuluttajat ovat oikeutettuja tietämään.

Puhdistautuminen auttaa brändejä ansaitsemaan ja kasvattamaan kuluttajiensa luottamusta osoittamalla heidän toimivan lupaustensa mukaan, tekemällä muutoksia oikeaan suuntaan ja ottamalla kantaa vesistöjen saastumiseen.

Kiinnostus myrkyttömyyskampanjaan leviää nopeasti muotisektorilla. Tulevina kuukausina Detox-tiimin jäsenet tulevat puhumaan muotialan tapahtumissa ja muodin oppilaitoksissa. Nykyiset opiskelijat tulevat muovaamaan alaa ja kehittämään myrkytöntä tulevaisuutta, ja heidän intonsa luoda kestävää muotia on mukaansatempaavaa.

Paraikaa sitoutuneet vaatemerkit työskentelevät Greenpeacen kampanjoijien kanssa kehittääkseen yhteistä myrkkyjen vastaista toimintasuunnitelmaa, joka linjaa kuinka he käyttävät voimaansa ja vaikutusvaltaansa, ja miten he työskentelevät alihankkijoidensa kanssa poistaakseen vaaralliset aineet kokonaan tuotantoprosesseistaan ja tuotteistaan.

Vaikka H&M:n kiellettyjen aineiden lista on vasta ensimmäinen askel, se osa jotain suurempaa, mitä muotimaailmassa on aluillaan.

Jotakin, jota te – meidän tukijamme – autatte tapahtumaan.

 

Lue lisää Detox-kampanjasta ja taustatutkimuksesta, joka yhdistää muotialan vesistöjen saastumiseen.

Alkuperäinen teksti Tommy Crawford, Greenpeace Internationalin myrkkykampanjoitsija, 25.10.2011. Käännös: Jenni Blomqvist