Fuji No Nukes

Eräs aikakausi päättyi tänään, kun Japanin hallitus antoi esityksen maan ydinvoimaloiden sulkemisesta vuoteen 2040 mennessä. Aina vuonna 2011 alkaneeseen Fukushiman ydinkatastrofiin asti Japani oli 54 reaktorillaan maailman kolmanneksi suurin ydinvoiman tuottaja Yhdysvaltojen ja Ranskan jälkeen ja havitteli ydinvoiman osuuden kasvattamista kolmanneksesta puoleen kaikesta sähköntuotannosta. Kansainvälisesti kaksi maailman viidestä ydinvoiman vientiä harjoittavasta yrityksestä on edelleen puoliksi japanilaisten käsissä.

Tie energiapoliittiseen täyskäännökseen on ollut pitkä, eikä se ole suinkaan loppuun asti kuljettu. Japanin voimakas ja syvälle valtarakenteisiin sähkömonopolin avulla kääriytynyt ydinvoimateollisuus menetti pelin lopullisesti vasta, kun voimakas kansanliike nousi vastustamaan Oin ydinvoimalan uudelleenkäynnistämistä viime syksynä.

Oi, kuten kaikki muutkin Japanin ydinvoimalat oli suljettuna paikallisen vastarinnan vuoksi, mutta hallitus vaati sen avaamista sähkökatkojen estämiseksi. Voimala avattiin, mutta ydinvoiman vastainen kansanliike ei enää luovuttanut. Kun kesällä ei tapahtunutkaan hallituksen ja teollisuuden uhkaamia sähkökatkoja, liike kasvoi entisestään ja ydinvoiman tulevaisuus alkoi nousta poliittisen keskustelun keskiöön. Viikoittaiset mielenosoitukset keräsivät Tokioon kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Myönnytyksenä mielenosoittajille pääministeri Joshihiko Noda lupasi hallituksen uusivan energiapolitiikkansa. Hallitus ilmoitti tarkastelevansa skenaarioita, joissa ydinvoiman osuus on 0 %, 15 % ja 20–25% sähkön tuotannosta. Analyytikoiden mukaan tarkoituksena oli säilyttää edes osa ydinvoimasta. Lopulta julkinen paine alkoi kuitenkin rikkoa hallituspuolue DPJ:n rivejä ja pääministeri joutui taipumaan vaihtoehtoon, jossa ydinvoimasta luovutaan kokonaan.

Kamppailu Japanin tulevaisuudesta on kuitenkin kaikkea muuta kuin ohi. Viimeisenä iltalypsynä teollisuudelle Noda lykkäsi ydinvoimasta luopumisen niin pitkälle kuin mahdollista. Voimaloita ei suljetakaan vuoteen 2030 mennessä vaan 2030-luvulla, jotta hallitukselle jäisi mahdollisimman monta vaalikautta aikaa pyörtää päätös.

Hallitus haluaa myös avata useimmat ydinvoimalat uudelleen ennen lopullista sulkemista. Kukaan ei tiedä, mitä tehdä voimaloista jäävälle jätteelle. Lisäksi hallitus tavoittelee vain 30 % osuutta uusiutuvalle energialle, jolloin ydinvoima korvattaisiin uusiutuvilla, mutta fossiilisten poltto pysyisi edelleen merkittävimpänä energian lähteenä.

Tästä kaikesta huolimatta Japanin hallituksen esitys on hyvä merkki. Ilmoituksen jälkeen Japanilla on entistä paremmat mahdollisuudet kääntyä kohti kestävää energiataloutta. Greenpeace on aiemmin osoittanut, että Japani voi jättää kaikki ydinvoimalat kiinni ja saavuttaa silti lupaamansa päästövähennykset vuoteen 2020 mennessä. Myös Saksan hallitus lupasi tänään auttaa Japania tiellä kohti energiavallankumousta.

Japani on luonnonolosuhteiltaan erinomainen maa uusiutuvan energian kannalta. Seuraavaksi on varmistettava, että puhtaan energian varanto otetaan käyttöön mahdollisimman pian ja mahdollisimman suuressa mittakaavassa.