Perämies Martti Leinonen Rainbow Warriorin keulakannen alla muistojen seinän edessä. Kuva: Greenpeace / Paul J. Hilton

Kampanjamme Koreassa peruuntui Japanin tapahtumien takia. Ei olisi ollut mitään järkeä jatkaa kalastuskampanjaamme suuren inhimillisen hädän ja luonnonkatastrofin ollessa ihan naapurissa. Sääli sinänsä, koska saapuessamme Koreaan vastaanotto oli erittäin lammin ja paikalliset ympäristöjärjestöt olivat nähneet todella ison vaivan saattaakseen kaiken valmiiksi Rainbow Warriorin vierailua varten.

Vain kahden päivän pysähdyksen jälkeen suuntasimme keulan kohti etelää ja Singaporea. Tässä vaiheessa olimme olleet merellä noita kahta päivää lukuun ottamatta jo kolme viikkoa, ja samaa huvia oli myös luvassa seuraavat kaksi viikkoa.

Sää oli suosiollinen ja täystakilallinen purjeita ylhäällä siivitti Warriorin mukavaan vauhtiin sivumyötäisessä tuulessa. Eräänä yönä kuitenkin kaikki kutsuttiin palaveriin komentosillalle. Matka Singaporeen keskeytyisi ja me menisimme Taiwaniin odottamaan uutta ohjeistusta siitä minne mennä ja mitä tehdä. Tilanne Japanissa oli edelleen paha, mitä on myös tätä kirjoittaessani, eikä helpotusta juurikaan ole näkyvissä.

Rainbow Warrior makaa talla hetkellä Keelungin satamassa Taiwanissa. Tankkaamme varastoja ja odotamme lähtökäskyä. Allekirjoittanut ei kuitenkaan tule olemaan mukana tuolla seuraavalla matkalla, mihin ikinä se viekään.

3kk sopimukseni päättyi hiljattain ja on aika palata kotiin ja ansaitulle lomalle. Matka vie kuitenkin seuraavaksi Thaimaahan sukeltamaan ja rentoutumaan ennen Suomeen paluuta. Toukokuussa lienee jo viimeinenkin talven kosto taittunut.

Rainbow Warrior II Itä-Aasian kiertueella 2011. Kuva: Greenpeace / Paul J. Hilton

Itä-Aasian merikiertue on ollut huikea kokemus. Samalla tämä on ollut allekirjoittaneen ensimmäinen kiertue Greenpeacen matkassa. Mutta ei viimeinen! Jätän haikeana hyvästit vanhalle rouva Sateenkaarisoturille. On ollut ilo ja kunnia seilata maailman legendaarisimmalla kelluvalla aluksella.

Eräänä yönä juodessani teetä kannella ja katsellessani Frank Sinatran leveääkin leveämpää kuun siltaa, mietin kuinka sääli on siirtää eläkkeelle näin upea ja toimiva alus. Kyseessä on millä tahansa mittarilla mitattuna täysin ainutlaatuinen kokonaisuus, jonka toimivuuden on käytännön evoluutio muokannut huippuunsa 25 toiminnan täyteisen vuoden aikana. Mutta ymmärrän myös miksi näin täytyy tapahtua. Rauta ruostuu ja tekniikka vanhenee. Alkaa olla yksinkertaisesti liian kallista ja vaikeaa ylläpitää sellaista kuntoa, joka alukselta vaaditaan sen seilatessa maailman julmimmilla merillä ympäri vuoden.

Seuraava Rainbow Warrior tulee perimaan kunniakkaan ja raskaan nimen itselleen! Se on legenda jo syntyessään.

Katselen nyt vanhaa rouvaa viimeistä kertaa ja vaikka yhteinen historiamme oli lyhyt, niin oli se sitäkin hienompi. Kiitän tässä vaiheessa kaikkia, jotka ovat jaksaneet sepustuksiani lukea, ja suuntaan kulkuni merimiessäkkini kera kohti lomaa ja uusia seikkailuja. Olo on haikea ja vaikka alahuuli meinaakin alkaa väpättää, on päällimmäisinä tunteina onnellisuus ja ylpeys siitä, että on saanut olla pienen pieni osa mitä hienointa historiaa.

Kuullaan 3kk päästä ...

Martti Leinonen
3rd Mate
M/y Rainbow Warrior ll