Jääkarhu pääsi lavalle PMMP:n kanssa.

Olimme Maailma Kylässä -festivaalilla ottamassa yhteiskuvia PMMP:n tytöistä ja jääkarhusta Save The Arctic -kampanjan hengessä, kun tytöt kutsuivat meidät vierailemaan keikallaan. "Tulkaa sinne YleXPoppiin, siellä jääkarhu voisi tulla meidän kanssamme lavalle. Se keikka tulee telkkaristakin," kutsui Paula. 

Save The Arctic -kampanjan tarkoituksena on sanan mukaisesti pelastaa Arktis. Arktista uhkaavat teollinen kalastus ja ahneiden öljy-yhtiöiden riskialttiit poraussuunnitelmat. Öljy-yhtiöistä Shell on ollut innokkain ryntäämään Arktikselle, mutta huonoin tuloksin. Useiden viime vuotisten vastoinkäymisten jälkeen Shell päätti perua tämän kesän poraukset, mutta ensi vuonna yhtiöllä on taas suunnitelmissa palata Arktikselle. 

Kaikki keinot ovat siis tarpeen, jotta ihmisten tietoisuus Arktiksen kohtaamista ongelmista saadaan leviämään. Pakkasin siis jääkarhupuvun, bandiksen, kameran ja muutaman kampanjapaidan mukaani ja nousin Tampereen junaan. Samaan aikaan paikallisryhmä valmisteli kampanjointipistettä Pelastakaa Arktis -vetoomuksen nimien keruuta varten. 

PMMP:n miksaajalla oli meille Access All Areas -passit, jotka jaoin vapaaehtoisille. Takahuoneessa oli melkein yhtä kuuma kuin Keskustorin auringonpaahteessa. Ala-asteen juuri päättänyt Isac Elliot ja muut artistit hörppivät jaffaa ja söivät irtokarkkeja. Nuorisokanavan takanahuoneessa kukaan ei juonut olutta. 

"Matkalaulu, siinä olis jääkarhun paikka," sanoivat artistit. Katsoin settilistaa ja painoin mieleen mitä oli sitä ennen vuorossa. "Haluaiskohan bändin kundit laittaa tällasia SaveTheArctic.org t-paitoja päälle?" "Eikun me laitetaan noi päälle sen biisin ajaks, mutta pitää vähän leikata ainakin kaula-aukkoa ensin," ilmoitti Mira. 

Kaikki paikalla olleet vapaaehtoiset olisivat olleet valmiita pukeutumaan jääkarhuksi ja astumaan 6000 katsojan ja tv-kameroiden eteen. Saimme kuitenkin lopulta sovittua, että aika äskettäin vapariksi ilmottautunut Kati saisi mennä lavalle.

PMMP:n keikan edetessä jännitys alkoi tiivistyä. Stage manager neuvoi jääkarhuksi pukeutuneelle Katille ja tämän saattajalle reitin lavalle. Koska näkyvyys jääkarhupuvun sisältä on todella heikko, saattajan apu oli tarpeen. Annoin saattajalle vielä bandiksen jonka voisi hetkeksi nostaa esiin jääkarhun astellessa lavalle.

Sitten siirryimme kuvaajakuiluun valmiina dokumentoimaan jääkarhun esiintymisen. Edellinen biisi päättyi ja Mira ja Paula vetivät uudistetut SaveTheArctic-paidat päällensä. Jääkarhun hetki oli koittanut. 

"Jääkarhuna PMMP:n kanssa lavalla oli uskomatonta. Alussa jännitti paljon. Puku oli tajuttoman kuuma eikä siinä nähnyt käytännössä mitään. Puolet ajasta lavalla ei tiennyt mitä teki tai mitä ympärillä tapahtui, mutta ei se fiilistä haitannut. Kokemus oli hieno ja jääkarhuna hyppiminen on mahtavaa. Sitä pitäisi tehdä useamminkin!" - Kati, vapaaehtoinen, jääkarhu

Jääkarhun esiintymisen voitte katsoa Ylen lähetyksestä leikatusta videosta.

Jääkarhu on juuri saatettu lavalle.

 Jääkarhu tanssahteli PMMP:n kanssa.

Teksti: Matti Ikonen ja Pieta Kivelä     Kuvat: Annastiina Airaksinen