Greenpeacen mukana matkustanut taiteilija John Quickley luonnosteli Leonardo Da Vincin Vitruvian miehen arktiselle jäälle. Taiteella haluttiin ilmaista miten ilmastonmuutoksen sulattama jää muuttaa sivilisaatiomme perusteita. Arktiksen jääpeite on ennätysalhaisella tasolla. 29/08/2011

Durbanin ilmastokokous alkaa Durbanissa, Etelä-Afrikassa maanantaina. Odotukset kokouksen tuloksista eivät ole kovin korkealla. Poliittinen realismi tuntuu olevan kaukana maapallon luonnontieteellisistä realiteeteista. Arvostetussa tiedelehdessä Naturessa julkaistu tuore tutkimus arktisen merijään tilasta on jälleen yksi uusi varoitus ilmastonmuutoksen etenemisestä.

Arktiksen jääpeite on tällä hetkellä noin kaksi miljoonaa neliökilometriä pienempi kuin 1900-luvun lopussa. Jääpeite on tasaisesti pienentynyt viimeiset vuosikymmenet. Silti tutkijoita on askarruttanut, onko kyseessä luonnollinen vaihtelu, vai ilmastonmuutoksen aiheuttama sulaminen.

Nyt kanadalaisjohtoinen tutkijaryhmä on rekonstruoinut jääpeitteen kokoa taaksepäin historiassa. Nykyisenkaltaista jään katoamista ei ole nähty ainakaan 1450 vuoteen.

Jään sulaessa kesäisin pienemmäksi ja pienemmäksi, myös jään laatu muuttuu. Vanha, kestävä teräsjää korvautuu paljon nuoremmalla, ohuemmalla ja heikommalla jäällä. Se myös sulaa nopeammin.

Jään sulaminen uhkaa Arktiksen uskomattoman rikasta, mutta herkkää ekosysteemiä. Merijään kadotessa esimerkiksi nämä jääkarhut Kaktovikissa, Alaskassa ovat jääneet pulaan.

Stories from the Frozen North: Kaktovik, Alaska from Greenpeace UK on Vimeo.

 

Robert Thompson, alaskalainen opas kertoo, miten ilmastonmuutos ja jään katoaminen vaikuttavat alaskalaiseen yhteisöön ja alueen villieläimiin.

Valokuvat ja äänet: Will Rose & Kajsa Sjölander.