Jorma Olilla in May 2011 at the 41. St. Gallen Symposium at the University of St. Gallen

Suomalainen media ei ole koskaan kysynyt Jorma Ollilalta kriittistä kysymystä Shellin toiminnasta. Öljyjätin hallituksen puheenjohtaja on tällä viikolla ollut jälleen näkyvästi esillä suomalaisessa mediassa. Shellistä ei ole kyselty. Tänään Ollila oli vieraana Ylen ykkösaamussa, jonka toimittaja Jari Korkki avasi toteamalla, että nyt ei puhuta Shellistä. Koska puhuttaisiin Ollilan kanssa Nigeriasta, Arktiksesta ja ilmastonmuutoksen torjunnasta?

Nokia kulma tämän viikon uutisoinnissa on ymmärrettävä, koska Ollilan siirtyminen sivuun Nokian hallituksen puheenjohtajan paikalta on tietysti merkittävä tapaus. Shell-kysymyksille ei sen sijaan näytä palstatilaa löytyvän. Jorma Ollila on ollut yhtiön hallituksen puheenjohtaja 1. kesäkuuta 2006 alkaen.

Ollilan otettua vastaan Shellin hallituksen puheenjohtajan tehtävät, Helsingin Sanomat ja Suomen Kuvalehti julkaisivat isot haastattelut, joissa Ollila syvästi huolehti ilmastonmuutoksen torjunnasta.

Durbanin ilmastokokouksen yhteydessä joulukuussa Greenpeace nimesi Ollilan Shellin kansainvälisten saastuttajien likaisen tusinan kärkeen. Lähetimme hänelle myös avoimen kirjeen Shellin roolista ilmastonmuutoksen ruokkijana. Olin tuolloin yhteydessä Hesariin ja Kuvalehteen, josko olisi jatkohaastattelun paikka. Ei ollut.

Googlesta tai Hesarin sähköisestä arkistosta ei löydy ainuttakaan suomalaisen median julkaisemaa artikkelia, jossa Ollila olisi joutunut vastaamaan kysymyksiin Shellistä. Toivon olevani väärässä, korjatkaa kommentteihin alla.

Helsingin Sanomat saa yhden pisteen siitä, että on yrittänyt tavoitella (tuloksetta) Ollilaa kahteen otteeseen Nigeria-uutisointinsa yhteydessä.

Ilmastonmuutos, Nigeria, Arktis

Miksi suomalaisten toimittajien pitäisi kysyä Jorma Ollilalta Shellistä?

Hänen yhtiönsä on yksi maailman suurimmista yksityisistä öljy-yhtiöistä. Shell ilmoitti juuri 2012 ensimmäisen vuosineljänneksen voitoksi 7 miljardia dollaria.

Shellin aiheuttamat ympäristötuhot ja ihmisoikeusloukkaukset Nigeriassa on dokumentoitu laajasti – myös suomalaisessa mediassa.

Yhtiö pitää ilmastonmuutoksen kiihtymisestä huolimatta tukevasti kiinni fossiilistrategiastaan. Aikaisemmin keväällä Brysselissä Satu Hassin pitämässä Arktis-seminaarissa Shellin edustaja ilmoitti, että 2050 edelleen 60 % maailman energiasta tulee fossiilisista. Ajattelevatko he lainkaan, mitä tuollainen tilanne tarkoittaisi ilmastolle ja meille kaikille? Miljardivoitoista huolimatta esimerkiksi tämä Pohjanmeren tuulivoimaprojekti laitettiin hyllylle.

Uuden kestävämmän suunnan etsimisen sijaan Shell etsii vain uutta öljyä. Jorma Ollilaa ja Shelliä ei liikuta, että pian öljynetsintä vaarantaa yhden viimeisistä, suurista koskemattomista erämaista: Arktiksen.

Milloin on näiden kysymysten aika?

TAPIO LAAKSO 


Toimi: Stop Shell