Drew Barrymore puhuu kauniisti Greenpeacesta 'Kaikki rakastavat valaita' (Big Miracle) -elokuvan ensi-illassa. Tositapahtumien innoittamassa elokuvassa Barrymore esittää Greenpeacen kampanjoitsijaa Cindy Lowrya.

 

Tarina elokuvan takana

Campbell Plowden“Tässä puhuu Campbell Plowden, Greenpeacen valaskampanjan koordinaattori. Haluaisin teidän tietävän että Neuvostoliitto lähettää kaksi jäänmurtajaa raivaamaan polun valaille, jotka ovat jään alla loukussa Alaskassa.” 

24 vuotta sitten Greenpeace joutui keskelle kylmää sotaa, kun Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton hallitukset yhdistivät voimansa pelastaakseen kolme harmaavalasta, jotka olivat jääneet jäiseen loukkuun Alaskan rannikolle. Universal Studios teki uskomattomasta tarinasta elokuvan "Kaikki rakastavat valaita".

Jotta tietäisimme mitä todella tapahtui, otimme yhteyttä Campbell Plowdeniin, joka johti Greenpeacen valaskampanjaa 1988. Campbell, joka nykyään työskentelee suojellakseen Amazonia, kuvailee aikaa yhdeksi hulluimmista viikoista 14 vuotensa aikana Greenpeacella.

"Ymmärsin että tämä on tilaisuus, jossa meillä ei ollut varaa hyväksyä valaiden jäämistä loukkuun luonnollisena tapahtumana ja jättää sitä huomiotta. Minun täytyi yrittää parhaani ja käyttää tilaisuutta pelastaaksemme useampia valaita Islannissa."

Operation breakthrough -kangasmerkkiVaikka elokuva keskittyy Barrowiin, Alaskaan, Campbellin kertomus vie meidät kulissien taa. Hän kuvailee miten Greenpeace sai Neuvostoliiton mukaan toimintaan, ja miten painostimme Reaganin hallintoa laittamaan valaiden terveyden kansallisen politiikan edelle.

"Presidentti Reagan ei ollut tunnettu rakkaudestaan Neuvostoliittoon, ja ajatus siitä että hänen pitäisi pyytää kommunistista jättiläistä lähettämään yhden tai useamman laivoistaan Yhdysvaltain vesille auttaakseen valaita vaikutti absurdilta. "... Greenpeacella oli kuitenkin omat yhteytensä 'Evil Empireen'."

Pelastustoimissa voimansa yhdistivät Alaskan kansalliskaarti ja rannikkovartio, inuiittien yhteisö Barrowssa, Greenpeace, öljy-yhtiö Veeco, Reaganin hallinto ja Neuvostoliitto.

Jos olet aikeissa katsoa elokuvan, etkä halua tietää juonenkäänteitä, älä lue Campbellin kertomusta. Elokuva on Suomen ensi-illassa 18.5.2012.