9. tammikuuta 2014

Venäläinen troolari Oleg Najdenov 2013 tammikuun 6. päivänä pidätettynä Senegalissa Dakarin satamassa epäiltynä laittomasta kalastuksesta . © GreenpeaceJouluaatonaattona Ranskan merivoimien valvontalentokone havaitsi venäläisen troolari Oleg Najdenovin kalastamassa laittomasti Senegalin talousvyöhykkeellä. Laiva ei ollut ensi kertaa pimeissä puuhissa. Se kalasti laittomasti Senegalin talousvyöhykkeellä vuonna 2010 ja 2012. Vuoden 2012 helmikuussa sen paljasti Greenpeacen Arctic Sunrise, sama alus, joka nyt on kansainvälisen merioikeuden päätöksen vastaisesti Venäjän viranomaisten hallussa Murmanskissa sen osoitettua rauhanomaisesti mieltä arktista öljynporausta vastaan Venäjän talousvyöhykkeellä.

9. tammikuuta 2014

Senegalilaiset kalastajat toivottavat Greenpeacen Arctic Sunrisen tervetulleeksi Dakariin 2012 helmikuussa. © Greenpeace / Pierre Gleizes


Senegalin merivoimat pidätti Oleg Najdenovin, ja se on nyt Dakarin satamassa. Tällä kertaa Greenpeacella ei kuitenkaan ollut asian kanssa mitään tekemistä, vaan Senegalin viranomaiset toimivat Ranskan merivoimien ilmoituksen perusteella. Greenpeacen aluksia ei ollut alueella. Sen sijaan Greenpeace on kyllä iloinen siitä, että Länsi-Afrikan valtiot pystyvät puolustamaan kalavesiään niin Euroopan unionista kuin muualtakin tulevia teollisia kalastajia vastaan. Kestävä rannikkokalastus on rannikolla asuvien senegalilaisten elinehto.

Senegal otti rohkean askeleen pelastaakseen kalakantansa ja tukeakseen kestävää kalastusta rannikollaan. Vuonna 2012 toukokuussa Senegal peruutti kalastusluvat 29 teolliselta kalastusalukselta, jotka purjehtivat viiden eri valtion lipun alla. Nämä alukset kalastivat yhdessä päivässä niin paljon kalaa kuin 9 000 senegalilaista syö yhdessä vuodessa. Päätöksen vaikutus oli nopea, jo samana vuonna rannikon kalastajien kalansaaliissa raportoitiin kasvua.

9. tammikuuta 2014

Senegalilaisia rannikkokalastajia vuonna 2012 sen jälkeen kun Senegal perui 29 ulkomaalaisen teollisen kalastusaluksen kalastusluvat. © Clément Tardif / Greenpeace

 
Oleg Najdenov on komeillut pitkään mustalla listalla, johon on koottu laittomaan, raportoimattomaan ja sääntelemättömään kalastukseen syyllistyneet alukset. Jo laillinenkin ylikalastus uhkaa kalakantoja ja pitkällä tähtäimellä maailman ruokahuoltoa. Siksi sen lisäksi harjoitettu laiton kalastus on ensiarvoisen tärkeää saada kitkettyä maailman meriltä. Se on kaikkien valtioiden velvollisuus riippumatta siitä, minkä maan lippu troolarin perässä liehuu.

Merioikeuden ydinkysymyksiin kuuluu, mitä valtion aluevesien ulkopuolella valtioiden talousvyöhykkeellä saa tehdä. Osoittaa rauhanomaisesti mieltä? Entä kalastaa laittomasti kehittyvän maan rannikkovesillä?

JUHA AROMAA

PS Lue myös perämiehemme Martti Leinosen blogi Länsi-Afrikan vesiltä ryöstökalastusta torjumassa