Polttava kysymys -ilmastokulkue

Tänään jos sattui liikuskelemaan aamupäivällä Helsingin keskustassa saattoi törmätä yllättävään näkyyn. Joukko "kansanedustajia" taivalsi arvokkaasti eduskuntatalolta Senaatintorille pingviinien ja lumiukkojen saattelemana. Hesarin video kulkueesta löytyy täältä.

Kulkue oli osa Maan ystävien Euroopan laajuisesti organisoimaa Polttava kysymys -kampanjaa, jonka tarkoituksena on saada eduskunta hyväksymään ns. ilmastolaki. Ilmastolaki velvoittaisi maamme hallitukset toteuttamaan vuosittain 5 prosentin päästövähennykset. Vitkuttelun ja ketkuttelun sijaan saataisiin siis päättäjiltä pitkäjänteistä toimintaa päästöjen vähentämiseksi.

Nuo aamupäivän kulkueen kansanedustajiksi pukeutuneet ihmiset edustivat niitä 46 kansanedustajaa, jotka kannattavat ilmastolakia. Tuolla kulkueella haluttiin kunnioittaa heidän edelläkävijyyttään ilmastopolitiikassa.

Itse jaoin kulkueessa flyereita (koska kansanedustajanaamarit olivat pettymyksekseni jo jaettu). Ihmisten reaktiot kaduilla olivat pääsääntöisesti positiivisia. Kaikkein positiivisimmin lappuihin näyttivät suhtautuivat nuoret, sekä lasten kanssa liikkeellä olleet. Myös monet ulkomaalaiset kyselivät innokkaasti kulkueesta ja toivottivat onnea kampanjaan. Keski-ikäiset miehet sen sijaan olivat astetta haastavampia laputettavia. Kertooko tämä kenties siitä ketkä ovat kaikkein valmiimpia muutokseen? No, ehkä ylipirtsakka "hei!" -tervehdykseni ei auttanut asiaa...

Näinä päivinä on Euroopassa ja maailmalla tapahtumassa paljon järjestö- ja kansalaisrintamalla ilmastoasioihin liittyen. Puolassa ja Tanskassa Greenpeacen aktivistit ovat osoittaneet mieltään hiilivoimaloissa ja huomenna 6.12. puolestaan on maailmanlaajuinen ilmastotoimintapäivä (kansanedustajakulkue järjestettiin tänään ilmastotoimintapäivän aattona huomisen itsenäisyyspäivän takia).

Tämä kaikki toiminta on ajoitettu Poznanin ilmastokokouksen aikoihin, josta ilmastovastaavamme ja blogimme uskollinen soturi Kaisa Kosonen myös tässä blogissamme raportoi. Poznan on valmistelua YK:n tärkeimpään ilmastokokoukseen Kööpenhaminassa syksyllä 2009. Se on kokous, jota ei saa sössiä.

Kansalaisten ja järjestöjen on alettava pitää sitä kovempaa ääntä mitä lähemmäksi Kööpenhaminan kokous tulee. Vaikka lobbaustyö onkin järjestöjen keinovalikoimassa se tärkein työkalu ei kannata ylenkatsoa tempauksia ja mielenosoituksia. Niillä viestitään kansalaisille, joiden olisi kohta puoliin aika myös korottaa ääntään ilmastoasioissa.

Virpi

PS. Suomessa voi aktivoitua päättäjien suuntaan esimerkiksi Polttava kysymys -kampanjan  sivujen kautta: jossa voit lähestyä niitä 164 kansanedustajaa, jotka eivät vielä ole sitoutuneet ilmastolain kannattajiksi. Myös Greenpeacen Päästöpäättäjät.fi -palvelun kautta voi seurata kansanedustajien tekemisiä/tekemättä jättämisiä ja jättää heille palautetta.