2. elokuuta 2012

Greenpeacen vapaaehtoiset ovat osallistuneet Venäjän metsäpalojen sammuttamiseen. Kampanjoitsija Mikhail Krendli sammuttamassa paloa elokuussa 2010. © Greenpeace / Igor Podgorny

 

Alustavien arvioiden mukaan tämän vuoden aikana Venäjällä on palanut 100 000 neliökilometriä metsää, kirjoittaa Greenpeacen metsäkampanjoitsija Aleksei Jaroshenko. Se vastaa melkein kolmasosaa Suomen pinta-alasta. Arviot ylittävät huomattavasti viranomaisten ilmoittamat luvut. Arvio perustuu analyyseihin satelliittikuvista, joskin tarkkaa tietoa tulessa olevan alueen koosta on vaikea saada, kun leviävä savu peittää suuria alueita.

Tilanne on pahin Keski-Siperiassa. Puolet kaikista tulipaloista on Krasnojarskin, Tomskin, Hanti-Mansiskin ja Jamalin alueilla.

Viranomaisten ja Greenpeacen lukujen suuri ero selittyy osin sillä, etteivät viranomaiset Moskovassa tiedä, kun Siperiassa metsä palaa. Ja jos tietävät, tieto tulee pari päivää myöhässä, eikä paloa sammuttamaan saada ajoissa ihmisiä eikä kalustoa.

Metsäpalojen tahallinen salaaminen on suuri ongelma. Paikallisilla viranomaisilla ei ole kannustimia ilmoittaa metsäpaloja esimiehilleen. Siperiassa palot ovat kaukana ja paloalueilla asuu vähän ihmisiä, jolloin kiusaus palon pimittämiseen Moskovan viranomaisilta on suuri.

Venäjän metsäpalot vaativat joka vuosi ihmisuhreja. Sen lisäksi 100 000 neliökilometrin palamisella on jo Siperiankin mittakaavassa ekologisia seurauksia. Palot aiheuttavat myös luonnollisesti ilmastopäästöjä ja pienentävät Venäjän hiilinielua.

JUHA AROMAA