Paikallisten kalastajien pojat melovat Serkap-joessa, soisella sademetsällä Kamparin niemellä. Metsätuho vaikuttaa paikalliseen väestöön, joka aiheuttaa maaperän kuivumisen ennen kuin maa muutetaan akaasia- tai palmuöljyviljelmäksi. Valtavat määrät ravinneaineita happamoittavat vestiä, järviä ja puroja. Kalansaalit on vähentynyt 70 % vuodesta 1998. Kuva 11/10/2009

Kauan odotettu hakkuukielto (moratorio) Indonesiassa jättää kymmeniä miljoonia hehtaareita suojelunarvoisia sademetsiä ja turvesoita plantaasiteollisuuden käyttöön. Indonesian sademetsien pelastamiseksi jää vielä paljon tehtävää.

Mikä hakkuukielto?

Seuraavan kahden vuoden aikana Indonesiassa on kiellettyä antaa hakkuulupia koskemattomiin sademetsiin (primary forest). Hakkuukielto käsittää myös turvesuoalueita, joiden kiihtyvä raivaaminen aiheuttaa valtavat ilmastopäästöt.

Miksi tämä ei riitä?

- Valitettavasti hakkuukielto koskee ainoastaan uusia lupia. Arvokkaille turvesuo- ja sademetsäalueille on kuitenkin jo annettu lukemattomia hakkuulupia, ja noin 40 miljoonaa hehtaaria metsää ja turvesoita uhkaa yhä muuttua öljypalmu- ja selluplantaaseiksi. Nämä alueet sisältävät myös muun muassa orankien ja Sumatran tiikerien viimeisiä elinalueita.

- Suurin osa tänään julistetun hakkuukiellon sisältämistä alueista on jo suojeltu, eli niitä ei tähän mennessäkään olisi saanut raivata plantaaseiksi. Numerot näyttävät siis paperilla huomattavasti suuremmilta kuin todellinen uusi vaikutus kentällä on.

- Indonesiassa on paljon sademetsää, jossa on aikojen saatossa tehty joitain hakkuita (secondary forest). Tällaiset metsät näyttävät usein silmämääräisesti aivan samalta kuin koskematon sademetsä, niiden luontoarvot ovat korkeat ja ne ovat elintärkeitä alueita paikallisille ihmisille. Hakkuukielto ei koske näitä alueita.

Arvokkaiden sademetsien laajamittainen hävitys saa siis jatkua. Tänään julistettu hakkuukielto on jälleen osoitus siitä, että erilaisten julistusten ja sertifiointijärjestelmien toimivuutta arvioitaessa on äärimmäisen tärkeää katsoa, mitä ne itse asiassa sisältävät – ja mitä eivät.