Ministeri Pekkarinen ilmastostrategian julkistamistilaisuudessaHallitus julkisti tänään vuoteen 2020 ilmastostrategiansa, jota kommentoimme suoraan riittämättömäksi päästövähennysten, uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden osalta. Ydinvoima on strategiaan juntattu niin vahvasti, että sitä voi sanoa ydinvoiman pakkosyöttämiseksi eduskunnalle.

Ministeri Pekkarinen perusteli strategian linjauksia erityisesti suomalaisen elinkeinoelämän eduilla. Olikin kiinnostavaa nähdä, keitä strategiaa valmistellut ministerityöryhmä kuuli "elinkeinoelämän" edustajina. Tässä lista:


  • 3 metsäteollisuuden edustajaa

  • 1 muun raskaan teollisuuden edustaja

  • 2 suurten energiayhtiöiden edustajaa ja yksi heille töitä tekevä konsultti

  • Tampereen Teknillisessä yliopistossa tuulivoimasta gradua tekevä tekniikan ylioppilas

  • 3 tutkijaa, joista kukaan ei ole profiloitunut kestävän energiapolitiikan puolestapuhujina


Poissaolollaan loistavat uusiutuvan energian teollisuuden, energiaa säästäviä ratkaisuja tuottavien firmojen ja muun ympäristöalan edustajat. Ala kuitenkin työllistää jo nyt enemmän kuin koko perinteinen metalliteollisuus ja omaa valtavan kasvupotentiaalin.

Lopputuloksena strategia jättää noin puolet uusiutuvan energian ja energiaa säästävän uuden tekniikan mahdollisuuksista käyttämättä ja puskee tilalle ulkomaista ydinvoimaa. On aika paksua sanoa, että se olisi Suomen elinkeinoelämän etu.

Lauri