EPR

Saksalaisen energiayhtiö E.ON:in suomalainen tytärhaara ilmoitti tänään saaneensa tarjoukset ranskalaiselta Arevalta ja japanilaiselta Toshibalta ydinvoimalan rakentamisesta Pyhäjoelle.

Tarjouksiin liittyy monta mielenkiintoista seikkaa.

Ensinnäkin ne tulevat myöhässä. Hankkeen periaatepäätöshakemuksen mukaan reaktoritoimittajan piti olla valittuna vuoden 2011 aikana. Tarjousten saantikin venyi vuoden 2012 puolelle, ja varsinainen päätös on tarkoitus tehdä ”tänä tai ensi vuonna”. Toisin sanoen, hanke on noin vuoden myöhässä ennen kuin rakentamista on ehditty edes aloittaa.

Toinen merkillisyys liittyy valittuihin toimittajiin. Ranskalainen Areva olisi jo aikaa sitten ajautunut konkurssiin ilman Ranskan valtion pääomitusta. Luottoluokittajat ovat tiputtaneet sen BBB- -luokkaan, mikä tarkoittaa käytännössä roskalainaa. Ennen kaikkea, kaikki Arevan koskaan aloittamat ydinvoimahankkeet ovat menneet tavalla tai toisella pieleen, eikä yhtiö ole vielä ikinä saanut yhtäkään reaktoria valmiiksi. Tälläkin hetkellä Suomessa saadaan nauttia kohoavista sähkön hinnoista osin sen takia, että Areva ei saa Olkiluotoon kohoavaa Iisakin kirkkoaan kasaan.

Toshiba puolestaan on yritys, joka on viime aikoina tullut erityisesti tunnetuksi rakentamistaan Fukushima Daiichin ydinreaktoreista. Kaikkien japanilaisten ydinvoimayritysten tulevaisuus on vaakalaudalla, ja Toshibaa saattaa myös uhata Fukushiman ydinkatastrofin korvausvaatimusten laajentaminen koskemaan myös voimaloiden rakentajia.

Toshiba on rakentanut ABWR –reaktoreitaan Japaniin, mutta ne käyvät yli 15 % vähemmällä teholla kuin Suomeen suunniteltu hanke. Suomea käytettäisiin siis jälleen koekaniinina tekniikalle, jota ei koskaan ole rakennettu minnekään maailmassa.

E.ON:in ja sen suomalaiskumppaneiden kannalta molemmat toimittajat ovat huonoja ja aiheuttaisivat todennäköisesti ongelmia ja viivästymisiä hankkeeseen. Rakennuttajan kannalta tekniikkaa oleellisempaa on kuitenkin, kuka lystin maksaa.

Maailmaan ei ole vielä rakennettu yhtään ydinvoimalaa ilman julkisia tukia. Olkiluoto 3:n lainat takasivat ranskalaiset ja ruotsalaiset veronmaksajat. E.ON on jo hakenut hankkeelleen takausta Saksan hallitukselta.

Periaatepäätöshakemuksen mukaan E.ON:in ydinvoimahanke maksaa 4-6 miljardia euroa. Käytännössä summa lienee lähempänä kahdeksaa miljardia euroa, sillä Olkiluoto 3:n hintalappu on noussut 6,6 miljardiin ilman voittoa rakentajalle. 

Ydinvoiman äärimmäisen korkean hinnan vuoksi tarjouskilpailun ratkaiseekin käytännössä se, suostuvatko ranskalaiset vai japanilaiset veronmaksajat raottamaan kukkaroaan avokätisemmin.