Brooks Range

 

Shell tavoittelee suurin satsauksin öljynporauksen aloittamista Alaskassa, arktisen alueen koskemattomissa vesissä. Perjantaina Yhdysvaltain liittovaltio hyväksyi Shellin ”öljyntorjuntasuunnitelman” Tšuktšimerellä ja yhtiö eteni askeleen lähemmäs poraamisen aloittamista. Kritiikki koskemattoman luonnon tuhoamista vastaan kuitenkin kiihtyy.

Tammikuun lopussa yli 500 tutkijaa lähestyi Obaman hallintoa avoimella kirjeellä ja vaati riittävän tutkimustiedon ja osaamisen varmistamista ennen öljynporauksen aloittamista Arktiksella. Tutkijat vetoavat hallinnon oman US Geological Surveyn tutkimukseen ja suosituksiin. Niihin kuuluvat mm. lisätutkimus alueen ekosysteemistä ja ekologisesti erityisen tärkeiden alueiden tunnistaminen.

Myös yhdysvaltain ympäristöjärjestöt vastustavat aktiivisesti Shellin Alaskan suunnitelmia. Natural Resources Defence Council kertoo, miten öljynporaus uhkaa alueen luontoa ja eläimiä. Myös oikeustaistelu Shellin suunnitelmia vastaan jatkuu.

Aktivistit muistuttivat Shellin Lontoon National Galleryyn kutsumille vieraille öljynporauksen riskeistä Arktiksella 21. helmikuuta 2012.

......

Tiistaina Greenpeace puolestaan muistutti Lontoon National Galleryyn Shellin cocktail-tilaisuuteen saapuneita öljynporauksen riskeistä. National Galleryssä voi ihailla muun muassa Leonardo da Vincin, Vincent van Goghin ja Paul Cézannen maalauksia. Greenpeacen aktivistit ripustivat National Galleryn seinälle Trafalgarin aukiolle 40-metrisen banderollin, jossa oli öljynporauslautan kuva ja teksti ”se ei ole öljymaalaus”.

Mikä Shellin öljyntorjuntasuunnitelmissa mättää?

Suunnitelma on täynnä testaamattomia väitteitä öljyntorjunnasta arktisen alueen äärimmäisissä olosuhteissa. Alaskassa ei ole olemassa suurimittaisen öljyntorjunnan edellyttämää infrastruktuuria ja kalustoa. Monet lämpimillä merialueilla käytettävissä olevat keinot kuten öljypuomit eivät toimi jäisessä vedessä. Öljyvuodon tukkiminen ja puhdistaminen yksinkertaisesti keskeytettäisiin huonon sään ajaksi.

Tässä paljon puhuva näyte Shellin öljyntorjuntasuunnitelmasta:

 

 

 


Lue lisää Arktiksesta