29. elokuuta 2012

Kesko sijoittaa yhä ydinvoimaan © Greenpeace

 

E.ON:in ydinvoimaliiketoimintaa Suomessa edustava Fennovoima ilmoitti tänään, että lähes 10% yhtiön pienosakkaita edustavan Voimaosakeyhtiö SF:n osakkaista on hylännyt hankkeen. Hankkeesta poistuneiden joukossa ovat S-ryhmä, Atria, Omya, Leppäkosken Sähkö, Lankosken Sähkö ja Outokummun Energia.

E.ON ei ole vielä tehnyt lopullista päätöstä osallistumisesta hankkeeseen, mutta hylkäsi aiemmin tänä vuonna vastaavan hankkeen Iso-Britanniassa paisuvien kustannusten vuoksi.
E.ON:in Fennovoima-hankkeen toteutuminen käy päätöksen myötä yhä epätodennäköisemmäksi. Iso-Britannian tarjouskilpailusta tehdyn vuodon perusteella esimerkiksi hankkeen toisena teknisenä vaihtoehtona oleva Arevan EPR-reaktori maksaa lähes 9,5 miljardia euroa ja Olkiluodon kokemusten perusteella sen rakentaminen kestää vähintään vuosikymmenen. Uusiutuva energia on siis paitsi merkittävästi vähemmän haitallista, myös taloudellisesti moninkertaisesti järkevämpää verrattuna uusien ydinvoimaloiden rakentamiseen.

Kiitämme tänään hankkeesta irtautuneita yrityksiä kaukonäköisyydestä ja Suomen saattamisesta askelen kohti kestävää ja turvallista energiantuotantoa. Muille osakkaille toivotamme pikaista ja sopuisaa hajoamisprosessia.

EDIT 29.8.2012 klo 14:42: Blogin alkuperäisestä version muotoilu oli epäselvä ja näytti siltä, että koko Fennovoiman osakkaista 10% olisi lähtenyt. Todellisuudessa lähtijöitä oli lähes 10% pienosakkaista, eli noin 6,6% koko konsernin osakkeista. Pahoittelemme epäselvyyttä.


Vaadi ydinvoimayhtiöitä vastuuseen toiminnastaan - kirjoita elinkeinoministerille