Öljynäyte Neva -joesta
Kuva Pasi Numminen. Lisää kuvia Flickrissä.

"Se ei ole ekopesuainetta", Pietarin Greenpeacen vapaaehtoiskoordinaattori Igor toteaa lakonisesti, kun lillumme keskellä valkoista vaahtoa Izhora-joen loppupäässä. Joen lopussa olevan padon takana sijaitseva tehdas sylkee jätevetensä jokeen ja lopputulos muistuttaa myrkyllistä vaahtokylpyä.

Muutamaa tuntia aiemmin olimme jo joutuneet todistamaan järkyttävää näkyä Monastrika joen varrella varuskunnan jätevesiputken sylkiessä jätevettä kovalla voimalla virtaan. Otimme putkesta ja pyörteestä valokuvia, kirjasimme
ylös sijaintitiedot sekä ilmoitimme asiasta paikallisille viranomaisille.

Jokipartiomme saa paluumatkalla hälytyksen Greenpeacen toimistolta Pietarissa. Nevalle on päässyt vakava öljyvuoto, mikä valitettavasti ei ole poikkeuksellista, sillä öljyä pääsee lirahtamaan Nevaan lähes viikottain. Perille saavuttuamme joudumme kuitenkin toteamaan, etta öljylautta on levinnyt jo melko laajalle alueelle ja se liikkuu vedessä paikoin myös paksuina kerroksina.

Paikalla on jo Nevalla jatkuvasti päivystäviä Venäjän valtion öljytorjunta-aluksia, joiden työmotivaatio kuitenkin uhkaa loppua kesken illan hämärtyessä. Vaikka vedessa lilluu yhä öljyä laajalti, puomialusten miehistöt komennetaan kääntymään takaisin kotisatamaansa. Greenpeacen paikallisen vapaaehtoiskoordinaattorin pitkän ja kiivaan
puhelun painostuksella veneet kuitenkin palaavat jatkamaan työtänsä. Pienellä kumiveneellämme emme voi avustaa öljyntorjunnassa, mutta dokumentoimme tilanteen kehittymistä ottaen kuvia ja pullollisen likaantunutta jokivettä näytteeksi Greenpeacen käyttöön.

Paikalle joen rannalle saapuu pyöraillen mies, joka on soittanut paikallisille toimittajille öljyvuodosta ja näyttää meille putken, josta öljy todennäköisesti on vuotanut. Mies ei ole tiennyt voivansa soittaa havainnosta myös jokipartioillemme, joten hän ottaa puhelinnumeron ylös ja puhkeaa vuolaaseen, Greenpeacen toimintaa ylistävään kiitospuheeseen. Vilkkaasti venäjää papattava mies kohentaa hiukan epätoivoa tihkuvaa mielialaa, mikä syntyy, kun lilluu päivän myrkkyvaahdon ja öljyn seassa voimatta tehdä asialle raportointia enempää.

Susanna Sainio
Kirjoittaja on Greenpeacen vapaaehtoinen tutustumassa Pietarin Greenpeacen toimintaan