Opas vihreämpään elektroniikkaan

 

Greenpeace julkaisi tänään sopivasti joulukauppaa varten kuluttajille suunnatun oppaan vihreämpään elektroniikkaan. Opas käsittelee suoraan myytyihin tuotteisiin liittyviä kysymyksiä, kuten energiatehokkuutta ja myrkyllisten aineiden käyttöä. Pisteytykseen vaikuttaa myös se, miten yhtiöt vaikuttavat ympäröivään maailmaan ja lainsäädännön kehitykseen. Yhtiö saa huonot pisteet myrkyllisten tuotteiden lisäksi myrkyllisestä lobbauksesta.

Yritysvastuun käsitehän on osin luotu, jotta kansainväliset yritykset voisivat välttää sitovat, lailla säädetyt velvoitteet. Yritysten itsesäätelyn korostaminen on ollut keskeinen lobbausväline kansainvälisiä pelisääntöjä vastaan.

Peli pitää kääntää toisinpäin: yhtiöt on laitettava vastuuseen lobbauksestaan. Päästöjä vähentävän lainsäädännön vastustaminen on aivan yhtä paha (ellei pahempi!) asia kuin varsinainen saastuttaminen.

Lobbaus on vahvasti mukana vihreän elektroniikan oppaassa. Esimerkiksi Nokian kohdalla todetaan, että yhtiö on jäsenenä teollisuuden etujärjestöissä, jotka ovat aivan viime aikoina lobanneet energiatehokkuusvaatimusten kiristämistä vastaan. Jos Nokia ei selkeästi irtisanoudu tällaisesta vaikuttamisesta, yhtiö menettää pisteitä tulevissa julkaisuissa.

Elektroniikkaopas