Volkswagen Golf, Volkswagenin toimitusjohtaja Martin Winterkorn ja Greenpeacen banderolli Pariisin autonäyttelyssä 27. syyskuuta 2012. © David Robert Jones / Greenpeace

 
Euroopan unionissa maantieliikenne tuottaa melkein viidesosan kaikista ilmastopäästöistä. Ja maantieliikenteen päästöistä suuri osa tulee henkilöautoista. Uusia henkilöautoja puolestaan rekisteröitiin vuonna 2011 yli 13 000 kappaletta. Vaikka autojen myynnin kasvu Euroopassa onkin taittunut, sillä on suuri merkitys, kuinka paljon päästöjä uusien autojen pakoputkista tulee.

Euroopan unioni taistelee päästöjä vastaan asettamalla uusille autoille päästörajat. Idea on yksinkertaistettuna se, että jokainen autonvalmistaja saa valmistaa millaisia autoja tahansa, kunhan niiden päästöjen keskiarvo pysyy alle säädetyn rajan. Jos autonvalmistaja myy yhden jyhkeän maasturin, sen on saatava vastaavasti kaupaksi yksi vähäpäästöinen pikkuauto, jotta keskiarvo pysyy rajojen puitteissa.

Nyt raja on 130 grammaa kilometrillä. Siihen pääsee esimerkiksi Volkswagen Golfilla, ei tosin niillä malleilla, joissa on suurin bensakone.

Autoteollisuudella on suuri ääni Euroopassa, varsinkin saksalaisella autoteollisuudella. Suurin ääni on Ferdinand Porschen 1930-luvulla perustamalla Euroopan suurimmalla autonvalmistajalla Volkswagenilla. Volkswagenin liikevaihto on 193 miljardia euroa – lähes täsmälleen Suomen koko bruttokansantuotteen verran. Volkswagen valmistaa joka neljännen Euroopassa myydyn henkilöauton. Ympäri maailmaa Volkswagenilla on töissä 550 000 ihmistä ja yksin Saksassa noin 210 000 henkeä.

On helppo kuvitella, että Euroopan unionin poliittiset päättäjät kuuntelevat 210 000 saksalaisen työllistäjää silloin, kun pitää sopia uusista päästörajoista. Euroopan komissio on ehdottanut vuodelle rajaksi 95 grammaa kilometriltä vuoteen 2020 mennessä. Se ei Volkswagenille eikä muulle autoteollisuudelle käynyt. Yhtiön mukaan moista rajaa ei voi saavuttaa, sillä se ei olisi teknisesti eikä taloudellisesti mahdollista. Ja kun näytti siltä, että 95 gramman raja oli tulossa, ehdotukseen ajettiin niin sanottuja superhyvityksiä, joiden avulla hyvin vähäpäästöiset autot laskettaisiin 2,5-kertaisina keskiarvoa laskettaessa.

Ilmastonmuutoksen torjumisessa ei kuitenkaan voi heittää pyyhettä kehään edes raskaan sarjan vastustajan edessä. Greenpeace aloitti kampanjan, joka oli herkeämättä kertomassa kaikkialla, ettei Volkswagenin tuote ole yhtiön mainoslauseen mukaisesti Das Auto vaan Das Problem. Autonäyttelyssä toisensa jälkeen ja yhtiökokouksessa aktivistit kertoivat yleisölle, kuinka Volkswagen lobbaa Euroopan unionin päättäjiä komission ehdotusta heikompiin päästörajoihin.

Volkswagenin televisiomainosta mukaileva aktivisti Brysselin autonäyttelyssä 10. tammikuuta 2012. © Philip Reynaers / Greenpeace

 
Stern-lehti kertoo, kuinka kamppailussa kävi. Lehti arvioi, että Greenpeacen kampanja oli tekijä, joka sai jätin kääntymään. Harvalle yhtiölle tekee hyvää, että jokaisessa näyttävässä tuote-esittelyssä on näyttävä protesti. Varsinkaan sellaiselle yhtiölle, joka itse väittää olevansa alansa vihrein. Niinpä viime talvella Volkswagen ilmaisi halukkuutensa neuvotella Greenpeacen kanssa. Siihen mennessä puoli miljoonaa ihmistä, joiden joukossa koko joukko Volkswagenilla ajavia, oli vedonnut yhtiöön.

Maaliskuussa Volkswagenin toimitusjohtaja Martin Winterkorn tapasi Greenpeacen Saksan toimiston pääsihteerin Birgitte Behrensin ja muita Greenpeacen kampanjoitsijoita Hannoverissa Volkswagenin raskaiden ajoneuvojen tehtaalla. Kokousta ei voinut väittää lämminhenkiseksi, mutta siitä oli tuloksena yhteinen lehdistötiedote, joka avasi tien kohti ratkaisua.

Pari viikkoa aikaisemmin Winterkorn oli Geneven autonäyttelyssä tehnyt U-käännöksen ja kertonut, että Volkswagen aikoo saavuttaa 95 gramman rajan vuonna 2020. Kaiken lisäksi Volkswagen ei tarvitsisi superhyvitysten porsaanreikää. Autonvalmistajien rintama oli hajonnut, kun joukon suurin julkisesti kertoi saavuttavansa komission ehdottaman tavoitteen. Taistelu tiukkojen päästörajojen puolesta kuitenkin jatkuu aina siihen saakka, kun neuvosto on asiasta tehnyt päätöksen.

Tämän tarinan opetus on kuin kansansadusta. Planeettamme pelastamisessa törmätään usein käsittämättömän mahtaviin vastavoimiin. Mutta mahtavinkin organisaatio joutuu kuuntelemaan, kun meitä on paljon ja me tiedämme, minkä puolesta toimimme. Kiitos kaikille niille, jotka vetosivat Volkswageniin. Täällä voi jatkaa.

JUHA AROMAA