Greenpeace Suomen blogi sekä taustoittaa ympäristökysymyksiä että ottaa kantaa päivän polttaviin aiheisiin. Nyt kun vuosi lähenee loppuaan, on aika tutkia, mitkä aiheet kiinnostivat blogimme lukijoita kuluneena vuonna. Tässä top 5:n kärki siitä, mitkä blogimerkinnät vetivät vuonna 2013 suurimman lukijayleisön.

1. Tyttäremme Sini
1. marraskuuta 2013

Nyt kun Sini on ollut niin paljon julkisuudessa, koen äitinä tärkeäksi kertoa minkälainen hän on.
Sini on avoin, iloinen ja luotettava ihminen. Hän on sosiaalinen ja sopeutuu vaivattomasti ryhmään ja tiimityöskentelyyn. Sini on herkkä toisen ihmisen viesteille ja hänellä on kyky lukea toisen ihmisen tunnetiloja. Sinillä on aina ollut paljon kavereita eikä kukaan heistä ole vähemmän tai enemmän tärkeä vaan kaikille riittää aikaa. Hänelle oli jo koululaisena tärkeää oikeudenmukaisuuden toteutuminen. Ystäviä tai toisia lapsia ei saanut kiusata eikä kavereita epäoikeudenmukaisesti tai väärin perustein syyllistää. Hän puolusti rohkeasti ystäviään. Kavereiden kinastelu sai Sinin toimimaan sovinnon rakentajana ja etsimään ratkaisua riitatilanteeseen.

Lue kirjoitus loppuun täältä.

2. Tätä videota Shell ei halua sinun näkevän
27. elokuuta 2013

Viikonloppuna Greenpeace osoitti mieltään Shelliä ja arktista öljynporausta vastaan Belgian Formula 1 -osakilpailussa. YouTube on sensuroinut palkintoseremoniasta kuvatun hulvattoman videon vedoten tekijänoikeuksiin (lue: häpeään). Vaikka videon poistaminen oli ilmeisesti Formula 1 -kisojen järjestäjien aloitteesta tehty, päätös on varmasti myös Shellille mieluinen. Yhtiö saattaa myös olla päätöksen takana. Miksi olemme sitä mieltä?

Lue täältä!

3. Ylen uutisessa ilmastonmuutoksesta virheellistä tietoa
30. heinäkuuta 2013

Yle julkaisi ilmastonmuutoksen ”pysähtymistä” käsittelevän verkkouutisessa 29.7.2013 virheellistä tietoa: Ympäristöministeri Niinistö ympäristöasioista: "Toimin tieteen pohjalta, en keksi totuuksia".

Uutisessa väitettiin:

”[..] ilmasto ei ole tutkimuslaitosten mukaan lämmennyt sitten vuoden 1997.”
”Muun muassa Nasan ja Iso-Britannian ilmatieteenlaitoksen tilastoissa ei ole näkynyt lämpenemistä 16 vuoteen.”

Miksi väite on väärä? Lue täältä.

4. Metsätalous yrittää sensuroida yo-lautakuntaa − Seuraavaksi Pikku Kakkonen?
22. maaliskuuta 2013

Metsähallitus, UPM ja Suomen metsäyhdistys pahoittivat mielensä tämän vuoden ylioppilaskokeen biologian kysymyksestä: ”Tehometsänhoito yksipuolistaa metsiemme eliölajistoa. Tämä on myös maailmanlaajuinen ongelma. Millaisin toimin metsien biologista monimuotoisuutta voidaan turvata ja metsiä käyttää kestävän kehityksen mukaisesti?”

Se älähtää, johon kalahtaa. Viime viikolla yo-lautakunnalle osoittamissaan monikymmensivuisissa paimenkirjeissään (linkit tämän blogin lopussa) metsätalouden edustajat paheksuvat syvästi että tällaista kehdataan kysyä, ja koska vahinko on jo tapahtunut, vaativat sitten yo-lautakuntaa muuttamaan vastausten arviointiperusteita metsänomistajia ja –teollisuutta tyydyttävään muotoon.

Miten kävi? Lue täältä.

5. Sankarit, joita emme ansaitse
3. lokakuuta 2013

Henry Thoreau, Mahatma Gandhi, sekä Martin Luther King väittivät, että joskus tulee hetkiä, jolloin yksittäisillä ihmisillä on suorastaan moraalinen velvollisuus tehdä kansalaistottelemattomuutta. Uskon, että ilmastokriisin pahetessa olemme lähestymässä tällaista hetkeä.

Sini Saarela ja muut Greenpeace Internationalin aktivistit ovat vangittuina Venäjän Murmanskissa. He ovat eräitä ensimmäisistä ihmisistä maailmassa, joita uhkaa tiukka vankeusrangaistus, koska he toimivat vakaumuksensa mukaisesti ilmastonmuutosta vastaan, mielenosoittamalla rauhanomaisesti öljynporauksen kieltämiseksi Arktiksella. Sini ja muut Arktiksen aktivistit olivat tekemässä työtä, johon kaikkien järjissään olevien planeetan asukkien pitäisi osallistua: fossiilisten polttoaineiden pitämistä poissa ilmakehästä.

Lue lisää täältä.