Parin viime päivän aikana Greenpeacen aktivistit ympäri maailmaa ovat kiinnittäneet suuria detox-julisteita paikallisten G-Star Raw -vaatemyymälöiden ikkunoihin. Aktivistit haluavat tempauksellaan muistuttaa, että yhtiön täytyy ryhtyä sanoista tekoihin pitääkseen lupauksensa myrkyttömästä tuotantoketjusta.

G-Star Raw yrittää luoda itsestään mielikuvaa kemikaalittoman tuotannon edelläkävijänä. Yritys ei ole kuitenkaan halunnut tehdä olennaisia muutoksia toimiakseen imagonsa mukaisesti. Vaatemerkki huijaa viherpesullaan kuluttajien lisäksi myös tuotantoalueiden paikallisväestöjä, jotka ovat alkaneet elätellä toivoa myrkyttömistä ja puhtaista vesistöistä.

Kukaan ei pidä viherpesijöistä

Älkää ymmärtäkö meitä väärin, pidämme yhtiön muuttuneesta asenteesta ja halusta pyrkiä kohti myrkytöntä tulevaisuutta. Se, että vaatemerkki on tiedostanut myrkkyjen käytön vakavat ongelmat ja aloittanut toimet niiden korjaamiseksi, vie yhtiön jo pari askelta kilpailijoitaan edelle. Mutta puolivillaiset lupaukset ja riittämättömät toimet eivät tee vaatemerkistä suurta edelläkävijää, vaan pikemminkin huijarin. Greenpeacen Hollannin toimisto yritti kuukausien ajan turhaan sopia tapaamista yhtiön kanssa keskustellakseen toimista myrkkyjen poistamiseksi koko tuotantoketjustaan. Vaatemerkin jatkuva kieltäytyminen näistä tapaamisista osoitti epäilyt viherpesusta todeksi.

Taustatietoa

G-Star Raw on kansainvälinen vaatemerkki, jolla on myymälä myös Helsingin keskustassa. Yhtiö lupasi poistaa myrkylliset kemikaalit tuotannostaan sen jälkeen kun Greenpeace julkaisi Dirty Laundry: Reloaded -tutkimuksensa vaateteollisuuden pimeästä puolesta. Tutkimuksessa ilmeni, että yhtiön tuotannossa käytetään muun muassa lisääntymiseen ja hormonitoimintaan vaikuttavia alkyylifenoleja. G-Star Raw seurasi suurten kansainvälisten vaatemerkkien esimerkkiä ja lupasi poistaa kaikki myrkylliset aineet tuotannostaan vuoteen 2020 mennessä. Olemme kuukausien ajan yrittäneet kertoa yhtiön edustajille, että odotamme heiltä täyttä sitoutumista sekä suunnitelmaa myrkyistä luopumiseen.

Yksi tärkeimmistä vaatimuksistamme on toiminnan läpinäkyvyys. Emme voi mitenkään hyväksyä sitä, että joen varsilla asuvat ihmiset eivät tiedä, mitä myrkkyjä yksittäiset tehtaat päästävät jokeen. G-Star Raw on luvannut julkaista tuotantonsa myrkylliset kemikaalipäästöt laitoskohtaisesti. Lupauksistaan huolimatta vaatemerkin toimintasuunnitelmassa mainitaan, että yksittäisten laitosten kemikaalipäästöjä ei aiota erikseen ilmoittaa. Tämän kaltainen tieto kuuluisi olla helposti saatavilla joen varsilla asuville ihmisille.

Toinen tärkeä vaatimuksemme liittyy vaatemerkin aikatauluun kaikista myrkyllisimmistä  kemikaaleista luopumiseksi. G-Star Raw on ilmoittanut luopuvansa alkyylifenolien käytöstä vuoden 2014 loppuun mennessä. Tämä hormonitoimintaan vaikuttava kemikaali olisi kuitenkin mahdollista poistaa koko tuotantoketjusta jo paljon aikaisemmin.  Esimerkiksi H&M, jonka tuotantoketju on paljon pidempi ja monimutkaisempi kuin G-Star Raw:n, on ilmoittanut voivansa luopua alkyylifenolien käytöstä paljon vuotta 2014 aiemmin.

Niinpä me pyysimme G-Star Raw:lta paljon kunniahimoisempia tavoitteita ja halusimme heidän varmistavan, että heidän suunnitelmansa on vedenpitävä. Pian tämän jälkeen he eivät enää halunneet keskustella kanssamme. Meidän täytyy saada heidät pysähtymään ja ymmärtämään, kuinka vakava tilanne oikeasti on. Haluamme, että vaatemerkki sitoutuu noudattamaan toimintasuunnitelmaa, joka on linjassa pahasti saastuneiden vesistöjen kanssa. Meidän ovemme on aina avoinna.

Alkuperäinen teksti: Ilze Smit, 7.6.2012, käännös Tuomas Jantunen