Lontoo 29.7.2014 Lapset rakentavat jättimäisiä legoeläimiä leikkimielisessä mielenosoituksessa Shellin pääkonttorin edessä. Yhdessä ohjaajien ja vanhempiensa kanssa he vaativat Legoa lopettamaan Shellin mainostamisen leluissa, koska lapset rakastavat Arktista, jota Shell uhkaa. Lapset rakensivat jääkarhun, mursun ja tunturipöllön jättimäisistä pahvisista palikoista, jotka lahjoitetaan paikalliselle koululle kunhan Lego on lopettanut yhteistyönsä Shellin kanssa. ©Dalziel/Greenpeace

 

Jessica Edberg on kahden lapsen äiti. Tänään hänen tyttärensä, 7-vuotias Lily, osallistui leikkimieliseen mielenosoitukseen Legon ja Shellin yhteistyötä vastaan. Yhteensä 50 lasta osoitti tänään mieltään Shellin pääkonttorilla Lontoossa. He rakensivat legoista pääkonttorin ulkopuolelle kolme jättikokoista arktista eläintä. Yhdessä vanhempiensa ja ohjaajien kanssa he vaativat Legoa lopettamaan Shellin logon mainostamisen legoissa, koska nämä lapset rakastavat Arktista ja Shell haluaa tuhota sen.

Minä ja puolisoni mietimme pitkään ja perinpohjaisesti tähän kampanjaan osallistumista. Aikuisina me tietenkin olemme samaa mieltä Greenpeacen tavoitteista ja toimintatavoista. Mutta emme halua pistää sanoja lastemme suuhun. Suurin huolemme oli, että ymmärtäisivätkö lapsemme mitä he tekevät ja miksi?

Luimme Greenpeacen selostuksen mielenosoituksesta ja sen pohjalta oli selvää, että lapsemme eivät olisi missään vaarassa, joten osallistumisen täytyi olla heidän oma päätöksensä. Juttelimme pitkään Shellistä, siitä mitä Shell tekee ja kuinka heidän logonsa on joissakin Legon tuotteissa. Kysyimme lapsilta, mitä he ajattelevat kaikesta tästä?

Silloin tajusimme, että olimme aliarvioineet 5- ja 7-vuotiaat lapsemme. Molemmat tiesivät jo, että Greenpeace työskentelee jääkarhujen pelastamiseksi ja, että öljy saastuttaa ympäristöä. Kun kysyimme, mitä he ajattelivat Shellin logoista legoissa, 7-vuotias vastasi: “se on huono juttu, koska lapset ehkä huijataan tykkäämään Shellistä”. Vanhempana olin ylpeä, että lapsemme olivat jo tajunneet, miten piilomainonta toimii.

Lapsemme olivat osoittaneet, että he tosissaan kantavat huolta ympäristöstä ja planeetan tulevaisuudesta. Legot ovat heidän lempilelujaan, joten he selkeästi myös välittävät, millaisia viestejä muille lapsille lähetetään Shellin logoilla.

Sitten selitimme heille, mitä heitä pyydetään kampanjassa tekmään ja kysyimme haluaisivatko he osallistua. “Lopettaako Lego sitten Shellin logon käyttämisen?”, he kysyivät. “Emme tiedä”, vastasimme, “mutta ainakin sitten olette kertoneet heille mitä ajattelette.” “Ja aikuisten pitää kuunnella meitä, jos haluavat, että me kuuntelemme aikuisia!”, lapset jatkoivat.

Uskomme, että vanhempina meidän pitää ennen kaikkea antaa lapsille turvallinen koti. Ja kun he kasvavat, ainakin meille se tarkoittaa, että tuemme lapsiamme luottamaan itseensä ja rakentamaan eheän elämän. Yksi tapa tukea tätä on antaa lapsille mahdollisuus ilmaista mielipiteensä julkisesti ja opettaa heille, että heidän mielipiteensä ovat tärkeitä ja niitä pitää myös kuunnella. Siksi päätimme lähteä mukaan kampanjaan.

JESSICA EDBERG

Mitä sinä voit tehdä? Tue kampanjaa ja kerro siitä ystävillesi.