Kalastajia Senegalissa

Barcelonan länsiafrikkalaisista ja paperittomista katukauppiaista moni on entinen kalastaja. Näiden miesten elinkeinon vei eurooppalaisten veronmaksajien rahoittama ryöstökalastus.

Arviolta lähes 90 % Euroopan omista kalakannoista on huonossa tilassa. Ongelman ratkomisen sijaan se on kaadettu Länsi-Afrikan niskaan. Eurooppalaiset kalastusalukset ovat viimeiset 30 vuotta kalastaneet Länsi-Afrikan vesillä. Kalastus on johtanut kalakantojen romahtamiseen ja katoamiseen etenkin rannikoilta, joita paikalliset kalastajat käyttävät. Kalojen katoaminen on vakava uhka alueen ruokaturvalle.

Länsi-Afrikan korruptoituneet hallitukset ovat olleet innokkaita tienaamaan euroja myymällä kalastusoikeuksia ulkomaille. Tekosyynä on käytetty työpaikkoja, mutta tuloksena on ollut paikallisten kalastajien elinkeinon romahtaminen ja työttömyys.

Kalakantojen romahdus on yksi Välimeren siirtolaistragedian taustasyistä. Vuoden 1993 jälkeen EU:n rajoille on kuollut yli 16 000 ihmistä. Monet heistä Länsi-Afrikasta. Vielä useampi elää Euroopassa paperittomina siirtolaisina.

Kerroimme eilen Senegalin peruuttaneen avomeritroolareille myönnetyt kalastusluvat vesiltään. Tämä on tärkeä voitto. 

Nyt EU:n pitää korjata yhteinen kalastuspolitiikka. Tällä hetkellä EU:n yhteinen kalastuspolitiikka tukee veronmaksajien rahoilla ylisuurta kalastuslaivastoa ja tuhoisia kalastusmenetelmiä.

Jos Senegalin kalastajien tilanne kiinnostaa, kannattaa lukea myös Kukka Rannan erinomainen artikkeli Suomen Kuvalehdestä.

TAPIO LAAKSO

 


Lue lisää: Raportti - How Africa is feeding Europe