Tämä viesti saapui kampanjoitsijaltamme Dima Litvinovilta, joka on Arctic Sunrise -aluksellamme Petšoranmerellä pysäyttämässä Gazpromin öljynporauksia...


 

"Root out the black shame from your heart, calmly and indifferently, I covered my ears with my hands" A. Ahmatova

Anna Ahmatova on kuuluisa venäläinen runoilija, ja myös sen laivan nimi, jonka pysäytämme tänään.

Melko rauhallisen viikonlopun jälkeen päätimme jälleen vierailla öljy-yhtiö Gazpromilla.

Tässä lyhyesti siitä millaista elämä Prirazlomnajan öljynporauslautalla on päivittäin: puolet työvoimasta ei nuku lautalla. He elävät matkustajalaiva Anna Ahmatovalla, joka on ankkuroitu lähelle porauslauttaa. Joka aamu noin viideltä laiva nostaa ankkurinsa ja kiinnittyy porauslautalle. Uninen joukko aamuäreitä hitsaajia ja asentajia marssii lautalle tekemään päivän työt. Illalla sama tapahtuu toisinpäin ja työntekijät palaavat "kotiinsa".
 
Noin kello 3.30 tänä aamuna lähetimme kaksi veneistämme Anna Ahmatovalle. Yksi niistä kuljetti neljää aktivistia, mukaan lukien Greenpeacen pääsihteeriä Kumi Naidoota, ja kahliutui laivan ankkuriketjuun onnistuen estämään sen liikuttamisen. Siinä vierähti tovi, mutta melko pian porauslautalla ymmärrettiin, mitä tapahtui ja mitä se merkitsisi. Ensin he vaikuttivat hieman loppuun ajetuilta, ja Anna yritti liikuttaa ankkuriaan. He yrittivät nostaa ankkuria hieman, jolloin veneemme nousee vähän pystyyn, mutta aktivistit pysyvät kyydissä. Sitten he yrittivät laskea ankkuria, jolloin veneemme täyttyy vedestä, mutta aktivistit pysyvät kyydissä. Yritykset olivat turhia.

Hetken päästä Prirazlomnajan yliperämies määräsi huoltoalustensa ja Anna Ahmatovan käynnistämään vesiletkunsa ja käyttämään niitä meidän aktivisteihimme. Pääsihteerimme Kumin idea oli käyttää banderollia (jossa lukee "Minimum Ice - Maximum Risk") jonkinlaisena sateensuojana, joten aktivistit pystyivät pysymään asemissaan. Kello tikitti, joten yliperämiehelle juolahti mieleen että kello viiden vuoro myöhästyisi, ellei Greenpeacen venettä saataisi irti ankkuriketjusta. Ja miten hän siihen reagoi? Hän soitti rannikkovartioston alukselle pyytämään apua. Valitettavasti hänen kannaltaan rannikkovartiosto vastasi, ettei heillä ole annettu määräyksiä puuttua asiaan.

Shokki yliperämiehelle oli varmasti melkoinen. Tässä vaiheessa vuoronvaihto oli jo myöhässä. Hänen oli pakko raportoida johdolle Moskovassa. Yliperämies kertoo Anna Ahmatovalle ja kahdelle huoltoalukselle että hänen on käsketty käyttämään KAIKKIA KEINOJA päästäkseen eroon aktivisteista jatkaakseen operaatiota. Gazpromilla on selvästi kiire poraamaan.

Prirazlomnajan komentopäällikkö yrittää puhua kanssamme: "Hei kaverit, olette näyttäneet pointtinne, ja olette jo saaneet mediahuomionne, miksette lähtisi nyt." Valitettavasti hänen kannaltaan vastaus on melkoisen itsestäänselvä: tässä ei ole kyse PR:stä vaan maapallon tuhoutumisen estämisestä!

28. elokuuta 2012

Dima Litvinov, Arktis-kampanjoitsija © Christian Åslund, Greenpeace

Kello tikittää. Toinen aikataulutettu vuoronvaihto Anna Ahmatovalla olisi kello 12. Tällä välin työntekijät Anna Ahmatovalla näyttävät lyövän vetoa siitä, kuinka kauan kestämme. Komentopäällikkö tekee päätöksen: hän määrää huoltoalukset suuntaamaan kannella olevat vesitykkinsä - nämä ampuvat 20 barin paineella, eli kykenevät ampumaan vettä jättiläismäisen öljylautan kannelle - suoraan meidän veneisiimme. Voimakkaan vesimyrskyn seurauksena aktivistit huuhtoutuvat pois veneestä jonnekin kaukaisuuteen, yhdeksänasteiseen arktiseen mereen. Poimimme aktivistit merestä, ankkuriketju nostetaan ja veneemme leikkautuu irti siitä.

Tähän mennessä puoli työpäivää Prirazlomnajalla on keskeytetty. Mutta päivä ei ole lopussa! Kun Anna Ahmatova alkaa vihdoin liikkua kohti lauttaa, otamme käyttöön neljä venettä ja lähdemme laivan taakse, valmiina puuttumaan matkaan taas...

Ja totta tosiaan, laiva pysähtyi taas.
 
Kuten runoilija Ahmatova kirjoitti:

"Courage: Great Russian word, fit for the songs of our children's children, pure on their tongues, and free."

Liity Arktiksen puolustajiin verkossa www.savethearctic.org