Mitä on todellinen rikkaus? Onko se tämä itseisarvo johon amerikkalainen unelma kannustaa meitä jokaista pyrkimään. Se kenellä on eniten hilloa, kun lusikka lentää nurkkaan voittaa? Ei, ei todellakaan. Todellinen rikkaus on monimuotoisuutta kaikissa merkityksissään, niin luonnossa, kuin ihmisten välisissä suhteissa, tavoissa ajatella ja jopa henkilökohtaisessa musiikkimaussa.

Meillä täällä Rainbow Warriorilla on keskuudessamme todellista rikkautta. 16 miehistön jäsenestä löytyy 14 eri kansallisuutta. Se on rikkautta. Meitä kaikkia yhdistää sama intohimo, syy jonka takia olemme täällä. Monet kysyvät, että eikö moinen kulttuurien temmellyskenttä näin pienissä tiloissa aiheuta jos jonkinlaisia törmäyksiä aina silloin tällöin? Vastaan aina: päinvastoin!

Jos asiaan vihkiytymätön ulkopuolinen kuulisi huumoriamme täällä laivalla, poistuisi hän varmastikin paikalta korvat punaisina. Ei semmoista kansallista stereotypiaa tai henkilökohtaista sekoilua, johon ei kahvitunnilla tartuttaisi ja muistutettaisi asianosaista, aina kun tulee tylsää. Kukaan ei koskaan loukkaannu, ei ole mitään syytä loukkaantua.

Teimme neljä päivää sitten actionin täällä Hong Kongissa, Victorian satamassa. Samanaikaisesti kun maailmankuulu valoshow kahdeksan aikaan illalla viihdytti yleisöä, menimme Warriorilla pienelle ”iltaristeilylle” ja kaivoimme projektorimme esiin. Heijastimme paikallisen kulttuurikeskuksen seinään viestin kiinaksi ja englanniksi. Viesti oli ydinvoimaa vastaan ja puhtaamman tulevaisuuden ja uusiutuvien energiamuotojen tulevaisuuden puolesta.

Toteutus oli mitä loistavin esimerkki monimuotoisuuden tuottamasta rikkaudesta. Panama ja Romania käyttivät projektoria. Suomi varmisti projektorin alustan turvallisuuden ja vakavuuden aluksen keinuessa. Komentosillalla Etelä-Afrikka ja Iso-Britannia navigoivat ja varmistivat, että Warrior pysyy oikealla paikallaan vasten vuorovesivirtaa. Mastossa, Ranska oli valmiina avaamaan bannerin, mikäli projektori pettäisi ja pitäisi turvautua suunnitelma B:een. Itävalta ja Taiwan valaisivat aluksemme nimeä keulassa, jotta lehtikuviin varmasti saataisiin “syyllisten” nimi.

Thaimaa, Filippiinit, Kiina ja Tšekkoslovakian tasavalta kuvasivat operaatiota. Konehuoneessa Venäjä, Tunisia ja Irlanti varmistivat Warriorin konevoiman saatavuuden. Kuinka tämmöisen monimuotoisuuden ja yhteistyön keskellä voikaan ihminen tuntea itsensä rikkaaksi!

On myös erittäin tärkeää Greenpeacelle, että tämä viesti jota me tuomme, on kaikilta meiltä ympäri maailmaa. Ihmisten täytyy herätä ajattelemasta kansallisesti ja alkaa ajatella globaalisti. Me olemme kaikki veljiä ja sisaria. Me olemme maailman kansalaisia. Yhdessä me voimme vielä pelastaa
ympäristömme, ja sen mukana itsemme.

Martti Leinonen

Rikas mies
3rd Mate M/y Rainbow Warrior
Hong Kong

Suomalainen perämies Martti on Greenpeacen lippulaivalla Rainbow Warriorilla Itä–Aasian merikiertueella. Hong Kongissa kampanjoidaan puhtaan energian ja ydinvoimasta vapaan tulevaisuuden puolesta. Martti bloggaa perämiehen näkökulmasta kampanjan kulusta.