YouTube poisti torstaina Greenpeacen videon, joka kuvaa Shellin öljyonnettomuudessa tuhoutuvaa arktista Lego-ihmemaata. Videosta oli tullut muutamassa päivässä hitti. Muoti-ikoni The Vogue nimesi videon torstaina ”päivän pakkomielteeksi”, ja talousalan jätti Forbes käsitteli sitä laajassa artikkelissaan. Ennen poistamista video oli katsottu liki kolme miljoonaa kertaa. Nyt videon voi taas nähdä Vimeossa.

PÄIVITYS 12.7.2014 06:24: YouTube on palauttanut videon sivuilleen perjantai-iltana.

Myös Shellin PR-yhtiö on poistanut YouTubesta oman videonsa, joka selittää, miksi Lego-yhteistyö on Shellille niin arvokasta. Mikseivät he halua näyttää kaikille tietoja yhteismainoskampanjasta, jota videolla luonnehditaan yhdeksi Legon historian suurimmista? Onneksi meillä oli videosta kopio, ja latasimme sen takaisin verkkoon. Katso itse:

 

Ehkä Shellin PR-väkeä nolottaa. Videolla esitelty oivallus ”Lapset voivat vaikuttaa voimakkaasti vanhempiensa käyttäytymiseen” on ollut tuottoisa, muttei sillä ehkä haluaisi julkisesti juhlia. Eikä heidän mielestään kaikkien varmaankaan tarvitsisi tietää, että yhteistyö on tuonut Shellille maailmanlaajuisesti 116 miljoonan dollarin edestä markkinointihyötyä.

Surullinen totuus on, että Shell hyötyy yhteistyöstä paljon enemmän kuin Lego. Legon avulla Shell tulee tutuksi lapsille ja se yhdistyy mielikuvissa Legon luovuuteen. Shellin elintärkeä ”sosiaalinen toimilupa” vahvistuu. Yhteistyön ansiosta Shell on mukana pihaleikeissä, auton takapenkillä, junamatkoilla ja mielikuvituksessa, ja se tuntuu turvalliselta, tavalliselta ja välttämättömältä osalta nykyaikaista elämää. Mutta eihän se ole mitään näistä. Ei voi olla, jos aiomme hillitä ilmastonmuutosta, joka uhkaa meitä ja lapsiamme.

Lego sanoo, että sen tavoitteena on jättää lapsille parempi maailma. Shellin arktinen öljynporaus kuitenkin perustuu oletukseen, ettei ilmastonmuutosta edes yritetä torjua. Shellin maailma olisi lapsille kauhea. Miksi Lego tekee yhteistyötä yhtiön kanssa, jonka tavoitteet ovat niin räikeässä ristiriidassa Legon omien arvojen kanssa?

Pyydämme Legoa ratkaisemaan omien arvojensa ja sen yhteistyökumppanien toiminnan välisen ristiriidan. Toivottavasti Legokin näkee pian, ettei vaarallisten arktisten öljynporaussuunnitelmien ja salailun takana oleva Shell sovi yhteen edistyksellisen Legon kanssa.