Päivitys ke klo 11:00:
Sivusto toimii nyt osoitteessa http://www.greenpeace.fi/nestespoilcom
webhotellin palveluntarjoajan suljettua osoitteen tiistai-iltana. 


nestespoil.com

Kerroimme viime viikolla Shellin yrityksistä tukahduttaa itseensä kohdistuva kritiikki oikeusteitse. Mitä isot edellä sitä pienet perässä: valtionyhtiö Neste Oil yrittää oikeusteitse sulkea Greenpeacen Nestespoil.com-kritiikkisivustoa. Neste Oil pyrkii kansainväliselle tekijänoikeusjärjestölle WIPO:lle tehdyn valituksen avulla saamaan haltuunsa www.nestespoil.com-verkkotunnuksen.

Nestespoil.com-sivusto parodioi Neste Oilin vuosikertomusta ja tuo esiin yhtiön roolia metsäkadon ruokkijana. Kritiikkisivusto avattiin Neste Oilin yhtiökokouksen yhteydessä maaliskuussa. Huhtikuussa postilaatikkoon kopsahti ensin asianajotoimisto Krogeruksessa tehtailtu tyhjänpäiväinen uhkailukirje tekijänoikeusloukkauksista, sitten WIPO:lle mennyt valitus nestespoil.com-verkkotunnuksesta.

Neste Oil yrittää käyttää tekijänoikeuslakia ja tavaramerkinsuojaa itseensä kohdistuvan kritiikin tukahduttamiseen ja sananvapauden rajoittamiseen. Se ei ole näiden lakien tarkoitus saati henki.

Neste Oilin metsäkatoa ruokkivia biopolttoaineita kritisoivan kampanjan kannalta Nestespoil.com-sivusto on jo täyttänyt tehtävänsä. Sananvapauden ja mielipiteenilmaisun näkökulmasta kysymys on kuitenkin erittäin vakavasta asiasta. Kansainvälinen oikeus suojaa paitsi sananvapautta sinänsä, myös tapaa, jolla sananvapautta katsotaan parhaaksi käyttää. Se tarkoittaa esimerkiksi kritiikin ilmaisemista tavaramerkkiä hyväksi käyttäen.

Onneksi WIPO:n tapaoikeudessa on suuri määrä ennakkotapauksia siitä, että oikeutettu, ei-kaupallinen kritiikki on pätevä syy rekisteröidä verkkotunnus, joka sisältää tai muistuttaa tavaramerkinhaltijan nimeä. Kansainvälinen oikeus suojaa sananvapautta ja kritiikkiä – toivottavasti tämä pitää myös Nestespoil.comin tapauksessa.

Onhan näitä tapauksia ollut. Taannoin Volvo ärähti Voiman vastamainoksesta.

SLAPP vaan kansalaisyhteiskunnalle

Erityisesti yhdysvaltalaisessa oikeuskäytännössä ovat yleistyneet niin sanotut SLAPP-tapaukset. SLAPP tulee sanoista Strategic Lawsuit Against Public Participation. Yhtiöt nostavat näitä oikeusjuttuja pelotellakseen kriitikot hiljaisiksi tai ainakin pitääkseen heidät kiireisinä. Etenkin yksittäinen kriittinen kansalainen voi olla todella ahtaalla, jos saa vastaansa suuryhtiön juristiarmeijan.

Pistetään Nestespoil.com kiertämään!

Ärsyttääkö Neste Oilin hyökkäys sananvapautta vastaan? Pitäisikö yhtiön lopettaa metsäkatoa kiihdyttävien raaka-aineiden kuten palmuöljyn käyttö biodieselin raaka-aineena? Auta meitä levittämällä linkkiä http://www.nestespoil.com -sivustolle omassa blogissasi, Facebookissa tai Twitterissä.

Vaikka Neste Oil onnistuisi saamaan verkkotunnuksen itselleen, ainakin mahdollisimman moni on ehtinyt jo nähdä, mistä yhtiön bisneksessä todella on kyse.

Nestespoil.com

 


Neste Oilin valitus WIPO:lle

Greenpeacen vastine